hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

A növényi alapanyagokból gyógyszer is készülhet

Zeller és zöldpaprika Alzheimer-kór ellen

Mi a közös a zellerben, a zöldpaprikában és a kamillában? Mindegyik tartalmaz gyulladáscsökkentőket, például luteolint, amely a legújabb kutatások szerint segíthet a súlyos ideggyógyászati betegségekben szenvedőkön. Több kutatócsoport vizsgálatai igazolták, hogy súlyos ideggyógyászati betegségek kifejlődését gátolhatják olyan anyagok, amelyek a zellerben és a zöldpaprikában bőségesen találhatók. A Cedars-Sinai Medical Center munkatársai remélik, hogy a növényi alapanyagokból gyógyszerek is készülhetnek a jövőben.

A gyulladásos folyamatok szervezetünk működésében fontos szerepet játszanak: az immunválasz részeként elősegíthetik a gyógyulást, másfelől viszont kiváltói az érelmeszesedésnek, így súlyos idegrendszeri betegségek létrejöttében közreműködnek.
Egy amerikai kutatócsoport egereket tanulmányozott, amelyek géntorzulás miatt az emberi Alzheimer-kórnak megfelelő tüneteket mutattak. A luteolin és a diozmin nevű növényi flavonoidok hatását vizsgálták rajtuk.
Mindkét anyag csökkentette az amiloid-béta elnevezésű fehérje szintjét, ami az Alzheimer-kóros emberek agyában megjelenő ragacsos lerakódásokat képezi. A munkacsoport reméli, hogy ezekből a növényi flavonoidokból a gyógyszeripar tisztított formában előállíthat olyan gyógyszereket, amelyek segíthethetnek a betegeken. Becslések szerint az Egyesült Államokban ötmilliónál is több embert sújt az Alzheimer-kór.
A luteolin kedvező hatását idegrendszeri sejteken is vizsgálták. A mikrogliasejtek az idegszöveti immunfolyamatok főszereplői: ha a szervezetbe kórokozó hatol be, a sejtek gyulladásos riadót indítanak el, vagyis az idegrendszer irányítja az egész test védekezését. A folyamat bizonyos jelei megfelelnek számos betegség tüneteinek: étványtalanság, aluszékonyság, láz, de az idegrendszeri gyulladásos válasz miatt bizonyos idegsejtek is elpusztulnak, ami súlyos következményekkel járhat.
A mikrogliasejtek vizsgálata azt mutatta, hogy a luteolin jelentősen csökkentette a gyulladásos folyamatot. A kutatók egereket három hétig luteolint tartalmazó vízzel itattak. Ezekben az állatokban is sikerült az idegrendszeri gyulladást csökkenteni.


Dr. Matos Lajos (MTI)

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés