hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Vihar a madárvakcina körül

Etikai vita robbant ki a madárinfluenza-vírus elleni oltóanyag hazai klinikai vizsgálatai kapcsán. Pál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgatója szeptember 1-jén jelentette be, hogy az intézet engedélyezte a madárinfluenza elleni oltóanyag klinikai vizsgálatának megkezdését gyermekeken. Az OGYI mellett az Országos Epidemiológiai Központ, valamint az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) bizottságának szakhatósági véleménye is kedvező volt. Vizi E. Szilveszter profeszszor, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azonban kifogásolta a tesztelést. Az MTA szeptember 5-i közleménye szerint az Akadémia etikai szempontból elfogadhatatlannak tartja a gyermekeken végzendő vizsgálatokat, mivel az eljárás nem felel meg az emberi jogi és orvosbiológiai konvenció előírásainak. Az Európai Tanács 1997-es döntése szerint megkülönböztetett védelemre szoruló személyek esetén – ilyenek a gyermekek is – orvosbiológiai vizsgálat csak akkor végezhető, ha annak közvetlen haszna van. A madárinfluenza vírusa esetében ilyen közvetlen haszon nincs.
Néhány nappal később azonban visszakozott az MTA. A szeptember 14-én kiadott közlemény szerint szakértőik időközben széles körű tájékoztatást kaptak a H5N1-vakcina teszteléséről.
Folytatás a 19. oldalon

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
ÖTVÖS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés