hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Veszélyben Miskolcon a kórházi ellátás?

A Fidesz vádjait cáfolja az MSZP

A Semmelweis és a Diósgyőri Kórházat üzemeltető gazdasági társaság ellen kezdeményezték a felszámolást. A Fidesz szerint az eljárást indító cég a város egyik helyi MSZP-s képviselőjéhez köthető. Az MSZP szerint viszont a jelenlegi kormánypárt a kórház privatizációját készíti elő.

Szinay Attila, a Fidesz miskolci frakciójának vezetője sajtótájékoztatón közölte: a két miskolci kórházat működtető Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ (Misek) Kft. ellen az X-Centrum Kft. nyújtott be felszámolási kérelmet, amelyben korábban a helyi önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding Zrt.-nek minősített többségű szavazata volt, és amely az időközben az MSZP miskolci választmánya elnökévé választott Bernáth Attilához és a tulajdonában álló céghez került.

A Miskolc Holding Zrt. üzletrészének eladásáról a városi közgyűlés nem tudott, így ahhoz nem is járult hozzá - szögezte le Szinay Attila, aki azt is elmondta: az X-Centrum Kft. most azért nyújtott be felszámolási kérelmet, mert a kórházakat működtető kft. 782 ezer forint késedelmi kamattal tartozik neki.

Közlése szerint egy, az X-Centrum Kft. és a Misek Kft. között létrejött "kétes szerződés" áll az ügy hátterében. Mint elmondta, ebben jóval a szokásos piaci ár felett, versenyeztetés nélkül rendeltek meg szolgáltatásokat, miközben a kórházat üzemeltető gazdasági társaság több mint egymilliárd forintos adósságállománnyal küszködik. A kétes szerződések teljesítését a kórház elismerte, végül 2010-ben késéssel, de kifizette a több millió forintot.

Bernáth Attila, illetve cége ugyanakkor késedelmi kamatot is kér a kórháztól, s miután ezt eddig nem kapta meg, felszámolási eljárást kezdeményezett a Misek Kft.-vel szemben - tette hozzá a Fidesz önkormányzati frakcióvezetője, aki szerint ez az eljárás veszélyezteti a több mint 200 ezer ember egészségügyi ellátásáért felelős kórházak működését és ellehetetlenítheti azt.

Szinay Attila azt kérdezte Miskolc MSZP-s polgármesterétől, Káli Sándortól: hogyan fordulhat elő, hogy éppen az ő politikai munkatársa kezdeményezi a kórházat üzemeltető gazdasági társaság felszámolását. Kérte, tárják fel a "pénzügyi machinációk" valamennyi részletét, hogy - mint mondta - a miskolciak pontos képet kapjanak arról, a szocialista pénzügyi körök milyen adósságot tesznek a városlakók nyakába.

A sajtótájékoztatón megjelent Koleszár Lajos, a Misek Kft. külkapcsolati igazgatója is, aki mindössze annyit mondott: az ominózus szerződést még a kft. korábbi ügyvezetője kötötte, s azt a társaság jelenlegi ügyvezetése feltűnő értékaránytalanság címén megtámadta. Erről a fenntartó önkormányzatot is tájékoztatták, a későbbiekben közleményt adnak ki az esetről - tette hozzá.

Miskolc MSZP-s alpolgármestere szerint nem igazak a Fidesz miskolci frakcióvezetőjének kijelentései, azokat szakszerűtlennek és jogi képtelenségnek tartja Mokrai Mihály. A város egészségügyért is felelős alpolgármestere közölte: nem veszélyezteti a miskolci kórházak működését az, hogy felszámolási eljárást kezdeményeztek az ezeket üzemeltető gazdasági társaság ellen. A Fidesz a kórház privatizációját készíti elő Kriza Ákos fideszes polgármester-jelöltnek, a cél pedig a kórház minél alacsonyabb áron való megszerzése - tette hozzá.

Mokrai Mihály közleményében leszögezte: az intézmények zavartalanul üzemelnek, a betegek ellátása pedig folyamatos.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink