hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Versenyelőny lehet a tanulási zavar

Birminghamben egy cég kifejezetten keresi a diszlexiás munkavállalókat kreatív gondolkodásuk miatt – idéz egy sokaknak bíztató hírt a HR Portál.

A tanulási zavarok közé tartozó diszlexia, diszgráfia és diszkalkulia, azaz az olvasás, az írás, illetve a számolás terén jelentkező zavar mind neurológiai eltéréseken alapuló, intelligenciától független teljesítmény-probléma, tehát nagyon intelligens embereknél is jelenthet gondot. Ezek, illetve kevert formáik a népesség körülbelül tizenöt százalékát érintik - írja a lap.
Sokáig gyerekkori problémaként kezelték a specifikus tanulási zavarokat, de a neurológiai eltérés egész életében befolyásolja az érintetteket. Az eltérő gondolkodásnak előnyei is lehetnek, szerepet játszhat a tehetségfejlődésben is. A specifikus tanulási zavarokkal küzdők segítő technikák használatával és a számukra előnyös feltételek között bármely munkára alkalmasak.

A diszlexia, diszgráfia és diszkalkulia felnőtt korban is jól kezelhető. Megfelelő tanulás módszertani és életmódbeli eljárásokkal csökkenteni lehet az egyén teljesítmény problémáit. Az Európai Unió is nagy hangsúlyt fektet a diszlexiások beilleszkedésére, mivel ezek az emberek is kiemelkedő teljesítményekre lehetnek képesek. Egy hároméves kutatási projekt, a Literacy Project keretében online portál készül, amely a diszlexiás felnőttek teljesítményzavarainak megelőzését és csökkentését szolgálja. A portál - literacyproject.eu címen - hamarosan elérhető lesz magyar nyelven is – olvasható a hrportal.hu-n.

(forrás: HRPortál)

cimkék

hirdetés

Könyveink