hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Várólisták: nagyok a regionális különbségek

Gerincstabilizáló műtétre 354 nap, térdprotézisre 387 nap, míg szürkehályog-műtétre 104 nap az átlagos tervezett várakozási idő – közli a Magyar Nemzet.

Kapcsolódó cikkek

Egyre kevesebb beteg szerepel a várólistákon, és ők hamarabb is kerülnek sorra, a helyzet azonban így sem mindig szívderítő a páciensek számára – ez derül ki az OEP legfrissebb, júniusi adataiból. A legtöbb, 11 377 beteg jelenleg szürkehályog-műtétre vár, amit a mutatók szerint átlagosan 104 nap után tudnak elvégezni a kórházak. Azonban az sem mindegy, hogy az ország mely régiójáról van szó: az OEP online elérhető várólistaadatai alapján például erre a beavatkozásra a Dél-Alföldön átlagosan 89 napot, Nyugat-Közép-Magyarországon 42 napot, míg Észak-Közép-Magyarországon 106 napot kell várnia a betegeknek.

Az átlagos várakozási idő nem csupán a listán szereplők számától függ. Befolyásoló tényező lehet az elérhető orvosok száma és leterheltsége, a tárgyi feltételek, a műtőhasználati korlátok, a finanszírozási problémák is. Bár sokan most is elégedetlenek a hosszú várakozással, tény, hogy a májusi mutatók alapján 2013-hoz képest most átlagosan 255 nappal hamarabb végzik el az intézmények a szürkehályog-műtéteket, és a negyedére csökkent a tervezett várakozási idő is.

Hosszú a műtétig eltelt átlagos idő a térd- és csípőprotézis esetén is, bár ott már jóval magasabb az érintett betegek száma. Térdprotézisre 6390 páciensnek van szüksége, náluk az átlagos, tervezett várakozási idő 387 nap, míg csípőprotézisre 5610-en szorulnak, és várhatóan 311 nap után kerülhetnek sorra.

A legfrissebb, júniusi adatok alapján gerincstabilizáló műtétre jelenleg 611 beteg szorul, számukra az átlagos tervezett várakozási idő 354 nap. Érdekesség, hogy egyetlen hónap alatt, májusról júniusra 25-tel nőtt az érintett várólistások száma.

A várólista-nyilvántartás adatai alapján jelenleg 32 704 beteg vár műtéti ellátásra, ami lényeges javulás ahhoz képest, hogy ez a szám négy évvel korábban még több mint 70 ezer volt. Ez az idén is ötmilliárd forinttal támogatott várólista-csökkentő programnak köszönhető, írja a lap.

(forrás: Magyar Nemzet)

cimkék

hirdetés

Könyveink