hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Várják a magánszolgáltatókat az egészségügybe

A piaci verseny kiterjesztését szeretné elérni az egészségügyi ágazatban a kínai állami vezetés, ezért arra ösztönzik a magánszektort, hogy építsen és üzemeltessen egészségügyi intézményeket.

A döntéshozók egyúttal abban is reménykednek, hogy az ellátás kiterjedtebbé válik, minősége pedig javul. A magánkórházak, klinikák ezentúl piaci körülmények között, azoknak megfelelően szabhatják majd meg áraikat - ígéri egy kormányzati körlevél. A központi intézkedés arra is kitér, hogy a nem állami intézményeket ugyanúgy bevonják a társadalombiztosítás rendjébe, mint az államiakat, vagyis a visszatérítés rájuk is vonatkozik.

A kínai egészségbiztosítás magába foglalja a városi lakosságra vonatkozót, amelyet a kormány, a munkáltató és az állampolgár fizet közösen, a munkanélküli városlakókét, valamint a vidékiek úgynevezett szövetkezeti biztosítását, amelyet a kormányzat és a magánszemélyek együttesen fizetnek.

Két hete határozott a kormány egy újfajta "egyetemes", vagyis egységes biztosítási rendszer kimunkálásáról, egyúttal sürgette a közegészségügyi reform felgyorsítását, és nyitást ígért a magánszektornak az ágazatban.

Hivatalos adatok szerint 2013 októberében Kínában összesen 10 877 magánkórház működött, míg 2008-ban a számuk mindössze 5400 körül volt. Az egészségügyi ellátás 90 százalékát biztosító, költségvetési intézményként működő állami kórházakból 13 440-et tartottak nyilván.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink