hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Van, ami már a váróban eldől

A depresszió felett könnyű elsiklani a rutin orvosi vizitek során – erre mutat be egy lehetséges gyógyszert, elkerülésére egy módszert a PharmaOnline.

Az ismertetett kutatásban azt a stratégiát tesztelték, amikor a háziorvosi váróban eltöltött időt használják ki arra, hogy a betegeket arra bátorítsák, hogy beszéljenek orvosukkal depressziós tüneteikről.

A mostani vizsgálatba összesen csaknem 900 beteget vontak be 135 háziorvosi praxisból. A betegek véletlen besorolás alapján az alábbi háromféle felkészítést kaphatták a váróban: 1) videó (mely a depresszió felismerésére, valamint a tüneteknek a háziorvossal való megvitatására irányul); 2) interaktív multimédiás számítógépes program (mely állandó visszacsatolást nyújt a betegnek, illetve a különböző súlyosságú tünetekhez és terápiás preferenciákhoz igazított információkat biztosít; és 3) a depresszió témájától független videó az egészséges alvásról.

Az interaktív számítógépes programot használók körében szignifikánsan nagyobb volt azok aránya, akiknek gyógyszert írt fel orvosuk vagy pszichiátriai gondozóba utalta őket (26 százalék), mint azok csoportjában, akik a depresszióról szóló, illetve az alvásról szóló videót nézték meg (17,5 százalék, illetve 16,3 százalék). A számítógépes program azokban az esetekben volt a legjobb hatású, ahol a legsúlyosabb mértékű depresszió állt fenn a vizsgálatba való belépéskor elvégzett szűrővizsgálat szerint – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés