hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Bővül a bérkompenzáció (frissítve!)

Pályázat keretében támogatják azokat a munkáltatókat, amelyeknek a béremelések "saját erős" 5 százalékának előteremtése is nagy nehézségekbe ütközik, illetve további támogatás nélkül esetleg csak a létszám csökkentésével tudnák a béremelés forrását előteremteni – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.

Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára januárban jelentette be ezt, hangsúlyozva, hogy a 21 milliárd forintos keretből várhatóan 450.000-700.000 munkavállaló béremeléséhez járulnak hozzá a költségvetésből. Az NGM pénteki közleményében emlékeztet: a kormány január 26-án határozatot fogadott el arról, hogy a már korábban meghozott és január 1-jén hatályba lépett intézkedések mellett további ösztönzőkkel is elő kívánja segíteni a bérek nettó értékének megőrzését szolgáló munkáltatói béremeléseket. A kormány rövidesen megtárgyalja a pályázat kiírásához szükséges jogszabály módosításokat. Ennek keretében dönt arról a törvényjavaslatról, amely a 2012. évi költségvetésen belüli átcsoportosítással biztosítja a pályázati rendszer keretében elnyerhető támogatás 21 milliárd forintos forrásigényét. A közlemény szerint a kormány elé kerülő javaslatban várhatóan szerepel a munkaerő-kölcsönzők bérkompenzációs nehézségeinek megoldására az érintettek bevonásával kidolgozásra került tervezet, valamint a bérkompenzáció "finomhangolását" szolgáló más kisebb módosítás is.

A kormány álláspontja szerint a versenyszférában az adótörvények változásából eredő esetleges nettó jövedelemveszteséget mindenekelőtt az adókedvezménnyel ösztönzött munkáltatói béremelés által szükséges ellensúlyozni. Ehhez a költségvetés rendelkezésére álló szűkös erőforrásokat koncentráltan kell felhasználni – olvasható a közleményben.

Korábban az Index egy birtokába jutott  előterjesztés szerint azt írta: A kormány a bérkompenzációs rendszer átalakítására készül. A tervezet megszüntetné azt a 21 milliárdos bérkompenzációs keretet, amire az idei adóváltozások vesztesei közvetlenül pályázhattak, a pénzt a cégek bérpótlásának támogatásához csoportosítják át.

A lap szerint az eredeti kompenzációs rendszer rossz ösztönzőket tartalmazott, ezért kell változtatni rajta. Az egyik ilyen, hogy ha az adóváltozásokkal rosszul járt munkavállalók közvetlenül kérhetnék a támogatást a keretből, akkor a munkáltatók nem lennének érdekeltek a fizetésemelésben. A dokumentum szerint 70-90 milliárdos költségvetési kockázatot jelent, ha az érintett körben a szokásos éves béremelések is elmaradnak.

A kompenzációs rendszer bővítését a kormány korábban már jelezte, így a változtatás nem nevezhető váratlannak. Arról viszont nem volt szó, hogy a támogatást a munkavállalók 21 milliárdos keretéből finanszíroznák. Az NGM korábbi közlése szerint a teljes bérkompenzációra mintegy 130 milliárd forintot szán a kormány a költségvetésből – írja az Index.

Az Országgyűlés tavaly november 21-én szavazta meg azt az adótörvény-módosítás, ami kimondja, hogy 2012-től megszűnik az adójóváírás, illetve nő az egyéni járulék szintje is. A változtatások miatt a havi bruttó 217 ezer forintnál kevesebbet keresők nettó fizetése csökkent. Aki rosszul jár, azt bérkompenzáció illeti meg, ezt azonban nem köteles megadni a munkáltató. A nemzetgazdasági minisztériumban korábban úgy számoltak: mintegy 790 ezer munkavállaló járna rosszul az adójóváírás rendszerének januári kivezetésével, ha nem kapna kompenzációt.

A lap szerint a kormány a 21 milliárdos kompenzációs keretet olvasztaná be a munkaadóknak megnyitott általános keretbe. A többletből azok a cégek számíthatnak segítségre, akik a minimálisan elvárt 5 százalékos emelést sem tudják megadni.

A dokumentum szerint „azok a foglalkoztatók, akiknek az objektív gazdálkodási feltételek miatt a béremelésből az 5 százalékos saját rész teljesítése is megoldhatatlan feladatot jelent, illetve annak csak elbocsátásokkal tudnának eleget tenni”,  3 százalékpontos támogatást kaphatnak, így nekik saját zsebből csak egy 2 százalékos, az inflációnál kisebb emelést kell kifizetniük. Ez az előterjesztők szerint „a munkavállalói kompenzációnál nagyobb foglalkoztatotti kör béremelését tudná elősegíteni”.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink