hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Vélemény

Vállelakadás nem csak otthonszülésnél fordul elő

A vállelakadás olyan kórházi szülésnél is előforduló komplikáció, amely évente kb. 1–10 közötti újszülött halálát okozza Magyarországon. További számos esetben pedig tartós fogyatékosságot idéz elő.

Ezért a vállelakadás semmiképpen sem tekinthető az otthonszülés kockázatának. Álláspontunk ezért az, hogy minden hasonló esetet a szülés helyszínétől függetlenül kell értékelni, vagyis hasonló alapossággal kellene utánajárni a kórházi vállelakadások ügyének is.

Tudományosan igazolt, hogy az alacsony rizikójú, tervezett, és szaksegítséggel kísért otthonszülés biztonságos, ezért méltánytalannak tartjuk, hogy az otthonszülés kapcsán felmerülő minden egyes komplikáció vádemelést von maga után.

Míg az otthonszülés a társadalom szűk rétegét érinti, addig a mindenkit érintő kórházi szülésnél előforduló hasonló szövődmények után legtöbbször nincs vádemelés, és azokról a közvélemény sem értesül.

Kötelességünk felhívni a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy minden második császármetszés valós orvosi indikáció nélkül történik, veszélyeztetve ezzel az anyát és az újszülöttet, hiszen a fölösleges beavatkozásnak előnye nincs, csak kockázata. Hasonlóan veszélynek teszik ki az anyát és az újszülöttet az indokolatlan szülésindítással is.

OSZABISZ (Orvosok a Szabad és Biztonságos Szülésért)
Lobmayer Péter, az OSZABISZ egyik kezdeményezője

SZABSZ (Szövetség az Anya– és Bababarát Szülésért):
Rist Lilla, szóvivő

Kiadó: Növekvő Hold Humánszolgáltató Közhasznú Alapítvány

Országos Sajtószolgálat

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés