hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Üzenetváltás az inzulinfronton

Ultimátumot adott a kormánynak a Novo Nordisk Hungária Kft. – értesült a Népszabadság kormányzati forrásokból.

Ezek szerint ha nem tudnak megállapodni a mostaninál méltányosabb gyógyszerárakban, január elsejétől kivonják készítményeiket a magyar támogatotti körből.

A Novo-Nordisk vezetője, Józsa Zsolt a lap kérdésére tagadta, hogy kilátásba helyezték volna készítményeik kivonását, de azt elismerte, hogy augusztus végén más gyártókkal együtt tárgyalást kezdeményeztek a kormánnyal. A társadalombiztosítás ugyanis a legalacsonyabb európai áron fogadja be a gyógyszert, ezt terheli a 20 százalékos extra adó, és a nyár végén bevezetett (az originális készítményeket érintő) úgynevezett spanyol modell is sújtja őket, ami újabb 10 százalékos költséget jelent a cégeknek – ezt már elviselhetetlenül soknak tartják. A  hazai piacot inzulinnal ellátók közös álláspontjuk, hogy a spanyol-adó nem vonatkozhatna rájuk, hiszen az élő organizmusokkal előállított inzulin egyedi készítmény, fogalmilag kizárt, hogy valaha generikus változata lehessen.

Józsa az egyeztetések állásáról nem beszélt, de azt jelezte, hogy ha nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal, a hosszabb távú döntéseket már az anyacég központjában hozzák meg.

A Népszabadság úgy tudja, a kormány köti magát ahhoz, hogy az inzulingyártókra is vonatkozik a spanyol modell. Ha pedig valamelyikük úgy döntene, hogy kivonja a készítményét a magyar piacról, a betegek azt nem éreznék meg: az inzulin közfinanszírozásának megszüntetése ugyanis három hónapos átmeneti idővel lehetséges, így ezalatt föl lehet készülni, hogy más cégektől pótolják a kieső mennyiséget – olvasható a nol.hu-n.

A cikk megjelenés után az egészségügyi államtitkárság az MTI útján reagált, közölte: a gyógyszergyártók ellátási zavart nem jeleztek, így nincs veszélyben a cukorbetegek inzulinellátása.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink