2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Úttörő műtéttel "porszívózták ki" a vérrögöt

A világon elsőként mentették meg kisgyerek életét egy új műtéti eljárással, amely során az elzáródást okozó vérrögöt "kiporszívózták", vákuummal kiszippantották a szívéből.

A kétéves Albert Tansey eddig az egyetlen gyerek a világon, akinél a minivákuumos értisztítást alkalmazták elzáródott artériája felszabadítására, keringése helyreállítására. Korábban csak felnőttek szívénél próbálkoztak az eljárással.

A kisfiút már hazaengedték a leicesteri Glenfield Kórházból, most burbage-i (Leicestershire) otthonában lábadozik szülei, Annita és Adam Tansey mellett.

Albert olyan rendellenességgel, az úgynevezett hypoplasztikus balkamrai szindrómával született, amelyben a szív bal oldala nem megfelelően alakul ki. Egyhetes korában megműtötték a szívét, majd kilenc hónappal később újabb nyitott szívműtétje volt. Az orvosok elégedettek voltak felépülésével, ám egy hónappal ezelőtt a fiú mellkasi fájdalomra panaszkodott, majd hirtelen összeesett.

A kórházban derült ki, hogy a Albertnek szívrohama volt. Az eret elzáró vérrögöt először megpróbálták gyógyszerrel feloldani. A következő napokban mindent megtettek, hogy stabilizálják az állapotát, végül úgy döntöttek, hogy utolsó lehetőségként megpróbálják kiszippantani a rögöt.

A szülőknek a két éves Alberten kívül négy nagyobb gyereke is van: Charlie 16, George 14, Emily 12, Fred pedig 6 éves – írta a The Daily Telegprah című brit lap.

(forrás: MTI)