2017. január. 23., hétfő - Zelma, Rajmund.

A vérnyomás hatásos és kíméletes csökkentése a több mint 90%-os hipertóniaprevalenciájú krónikus vesebetegek számára létkérdés. [Kreditpontos  kvízzel]

A magas vérnyomás nagymértékben befolyásolja a vesebetegségek progresszióját – ez utóbbi kiváltó okától függetlenül.

Manapság egyre inkább azok az antihipertenzív kezelések kerülnek előtérbe, melyek a vérnyomás-csökkentésen túl egyéb kedvező hatásokkal is rendelkeznek, mint amilyen például bizonyos szervek védelme.

A DIAL vizsgálat arra kereste a választ, hogy a lerkanidipin a ramiprilhez képest hogyan csökkenti az albumin-kiválasztást valamint a vérnyomást hypertoniában szenvedő, 2-es típusú diabeteses, perzisztáló microalbuminuriát mutató betegeknél.

A hypertonia kezelésében széles körben alkalmazott kalciumcsatorna-blokkolók hatékonyan csökkentik a vérnyomást, ám biztonsági profiljuk nem teljesen azonos.

Rezisztens hypertoniáról beszélünk, amennyiben legalább 3 antihypertenzív gyógyszer maximális tolerálható adagja ellenére (melyek közül az egyik diuretikum) a beteg vérnyomása a célértéket meghaladja.

A szerzők jelen vizsgálatban részben a metformin kezelés védőhatását, részben az inzulinkezelés dózisfüggő daganatkockázatot növelő hatását igyekeztek elemezni.

Jelen vizsgálatban a szerzők azt vizsgálták: hány év telik el az első, második és a harmadik oralis antidiabetikus szer bevezetése előtt, illetve, hogy ehhez milyen glikemiás kontroll társul.

Az antihypertenzív gyógyszeres kezelés a stroke megelőzésének legfontosabb módja hypertoniás betegekben. A szerzők jelen vizsgálatban azt vizsgálták, hogyan alakul a stroke rizikója az antitenzív gyógyszeres kezelési adherencia függvényében.

A DHP típusú calcium-csatorna blokkoló kezelés növeli a perifériás oedema előfordulásának kockázatát. Klinikai vizsgálatok arra utalnak ugyanakkor, hogy lercanidipin mellett a perifériás oedema ritkábban jelenik meg.

Magas vérnyomás kialakulására mind 1-es mind 2-es típusú cukorbetegek esetében számíthatunk. A hipertónia és a diabetes mellitus együttes előfordulása a kardiovaszkuláris morbiditás és mortalitás jelentős növekedésével jár együtt.

Ajánlott cikkeink

Új díjra pályázhatnak

Az egészségértés azt a képességünket jelenti, hogy mennyire tudunk egészségügyi kérdésekben eligazodni, mennyire értjük az egészségügyi információkat. Sajnos Magyarországon minden második embernek komoly problémái vannak e területen, derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) támogatásával végzett kutatásból is. (x)

Könyveink