hirdetés
2019. január. 22., kedd - Vince, Artúr.
hirdetés

Út szélén hagyták a beteget

Papucsban, köntösben hagyta az agyvérzéses beteget az út szélén a betegszállító, az esetről az Index számolt be.

hirdetés

Erzsébet agyvérzéssel került kórházba, egy hétig kellett bent feküdnie. Amikor hazaengedték, a kórház tévesen egy másik, a lakóhelyétől legalább félórányi autózásra lévő, angyalföldi utca címét adta meg a betegszállítóknak. A kerületen kívül minden más, az utcanév és a házszám is stimmelt a címzésben. 

„Letoltak egy ágyon a betegszállítóhoz, segítettek beszállni, aztán velem és egy férfi beteggel elindultunk. Pestszentlőrincre mentünk először, mert ott fel kellett volna venniük egy beteget, de mire odaértünk, kiderült, hogy ő már taxival elment a kórházba. Ezután a Jahn Ferenc kórház Gyáli úti részlegéhez kanyarodtunk, ahol szintén felvettünk egy férfit, majd kiraktuk az Üllői útnál, CT- vagy MR-vizsgálatra ment. Ott egyszer csak azt mondta a betegszállító, hogy akkor most engem hazavisznek Angyalföldre. Mondtam gyorsan, hogy minek mennék én oda, nem ott lakom."

Na jó, akkor most kiszállunk – mondta a friss agyvérzéses Erzsébetnek kisebb vita után a betegszállító, aki azt bizonygatta, hogy arra a címre kell menni, ami a papíron van. Tehát az angyalföldire, ami valójában nem Erzsébet lakcíme.

A nő nehezen mozog, nem mert elindulni, csak állt egy helyben kórházi viseletben az Üllői úton, és egy arra járó nő segítségét kérte. A járókelő elkísérte a közeli egészségügyi intézmény portájára, ahol Erzsébet leült, és taxit hívott, hogy hazamenjen. A főtaxis sofőr nagyon készséges volt vele, hazakísérte, és betámogatta a lakásba. Vizy András, a Főtaxi szóvivője az Indexnek megerősítette, amit Erzsébet elmondott, kollégája nagyon sajnálta a hálóingben, köntösben kirakott nőt.

A Jahn Ferenc kórháznál az Indexnek elmondták, hogy ebben az esetben is – ahogy mindig – a betegek szállításával kapcsolatos érvényes eljárás rend szerint jártak el, és az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) rendelték meg a szállítást, de sajnos valóban rossz kerületet tüntettek fel a lapon, amit a szállítónak átadtak.

A baj az lehetett, hogy Erzsébet az édesanyjához igyekezett. „Az érintett osztály jelentése szerint a beteg hazaszállítását nem a kórházi nyilvántartási rendszerben megjelölt lakcímre kérte. Az adminisztrátor interneten nézte meg a beteg által szóban megjelölt cím irányítószámát. Sajnálatos módon munkatársunk nem vette észre, hogy az adott utcanévhez tartozó irányítószám nem az angyalföldi. A mentőszállítási kérőpapíron egyébként az adminisztrátor szerint szerepelt a beteg hozzátartozóinak telefonszáma és nagy valószínűséggel a beteg állandó lakcíme is" – mondták a kórházban. Tehát eszerint a szállító észrevehette volna, hogy az eredeti lakcím dél-pesti, vagy akár értesíthette volna Erzsébet hozzátartozóit, amikor kiderült a hiba, de nem tette meg.

„A beteg tiszta tudatállapotban távozott az osztályról, a szállítás további részleteiről információval nem rendelkezünk. A beteg által megadott címhez tartozó irányítószám tévesztése miatt mélységes sajnálatunkat fejezzük ki, és az ebből adódóan okozott kellemetlenségért a beteg és a hozzátartozók elnézését kérjük" – mondták még a kórház főigazgatóságán.

A mentőszolgálattól Győrfi Pál, kommunikációs vezető azt mondta, hogy bár hivatalos panasz az Országos Mentőszolgálathoz nem érkezett, hivatalos tájékoztatást kérnek az érintett betegszállító cégtől, amelynek kötelessége a jogszerű és tisztességes munkavégzés. Egy adat, információ torzulása, félreértése (például a kerület száma) sajnos minden rendszerben előfordulhat, az embertelen bánásmódra azonban nem lehet magyarázat – mondta Győrfi Pál, de nem árulta el, hogy melyik betegszállítóról lehetett szó.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink