hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Uniós szabályozás gáncsolhatja az orvostechnikai iparágat

Sorra fognak bezárni egy 2020 májusában életbe lépő európai uniós rendelet miatt a hazai orvostechnikai cégek, írja a Magyar Nemzet.

Ágoston Lajos, az Ortetika, Protetika, Rehabilitációs Szövetség (OPRA) elnökségi tagja a Magyar Nemzetnek elmondta: jelenleg több száz hazai kis- és középvállalkozás végzi erején felül a gyógyászati segédeszközökre szoruló páciensek ellátását, összesen pár ezer főt foglalkoztatva országszerte. A rögzített termelői árak és a hatósági árszabályozás 2010 óta változatlan, miközben az alapanyagárak több mint 80 százalékkal, az infláció 21,69 százalékkal, a bérminimum 135 százalékkal, valamint a rezsiköltségek is jelentősen emelkedtek. A termelői árak már több esetben nem fedezik a gyártók indokolt költségét. Emiatt mára nemcsak a minőségi ellátás került veszélybe, de egyre inkább az egész hazai gyógyászati segédeszköz ipar jövője forog kockán. Nemzetközi összehasonlításban az európai uniós országok gyógyászati segédeszközei árainak 20-25 százalékát érik el a magyar árak, így a fenntarthatóság megkérdőjeleződik, a fejlesztésekre pedig szinte esély sincs.

Az alulfinanszírozottság miatt egyre több vállalkozás felhagy az ellátással, az évtizedes tudással és gyakorlattal rendelkező szakembereket pedig azonnal felszívja a nyugat-európai piac – hangsúlyozta a lapnak Rozsnyai Sándor, az Ortopéd Cipőkészítők Szövetségének elnöke. Hozzátette, a visegrádi országok összehasonlításában a magyar orvostechnikai ellátás finanszírozottsága sereghajtó, európai összehasonlításban pedig még jelentősebb a lemaradásunk.

A helyzetet tovább nehezíti a már említett uniós rendelet, amely 2020. május 26-án lép életbe, és olyan jelentős minőség-ellenőrzési követelményeket, szigorításokat, illetve adminisztrációs terheket ró az orvostechnikai cégekre, amelyeknek – szakértői becslések szerint – a szektorban működő hazai kkv-k hetven százaléka nem fog tudni megfelelni. A rendelet egyik legfontosabb eleme a minőségi kritériumok szigorítása, aminek a szükségességével a szakemberek is egyetértenek, ugyanakkor pluszforrás és -munkaerő nélkül ez nem megvalósítható – hangsúlyozta Záros Gábor, az Ortopédikusok Magyarországi Ipartestületének elnöke.

(forrás: Magyar Nemzet)

cimkék

hirdetés

Könyveink