hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Harmadával kevesebb orvosi eszköz készült tavaly

Jelentős visszaesés, 36 százalékos csökkenés történt tavaly az orvosieszköz-gyártás területén – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Helyzetkép az iparról 2018 című kiadványából, közölte a VG.

A hazai gyógyászati segédeszközöket gyártók rengeteg problémával küzdenek, de a támogatási számok alapján a kibocsátásuk nemhogy csökken vagy stagnál, de még nő is – reagált a KSH adataira a Világgazdaságnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Példaként említette a Magyarországon gyártó multinacionális vállalatokat, így a Coloplastot és a B. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft.-t.

Az itthon működő multik árbevétele nem csökkent, a szakértő szerint a probléma sokkal inkább az orvosiműszer-, implantátum- és egyéb orvostechnikai eszközöket gyártóknál lehet, akiktől a magyar állam a lehetőségeinél és a szükségesnél jóval kevesebbet vásárol.

A Nemzeti Cégtár adatai szerint az orvosieszköz-gyártással foglalkozó hazai cégek tavalyi összes árbevétele elérte a 202 milliárd forintot, egy évvel korábban pedig 199 milliárd forint volt a szektor kibocsátása.

A teljes cikk a Világgazdaságban

 

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink