hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Párbeszéd indult a GYSE támogatási rendszer átalakításáért

Konstruktív párbeszéd és szakmai egyeztetés kezdődött a gyógyászati segédeszköz finanszírozási rendszer megújításáról a kormányzat, a betegszervezetek, az orvosi szakmai szervezetek és az eszközöket gyártó és forgalmazó képviseletek között.

A gyógyászati segédeszközrendszer teljes körű átalakítása érdekében a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) idei kongresszusán újabb eszmecserére hívta a betegszervezetek, az orvosi szakmai szervezetek és az eszközöket gyártó és forgalmazó képviselőket az egészségügyi és gazdasági hatóságok, valamint a szociális és az egészségügyi tárcák delegált képviselőit, hogy problémáikat és megoldási javaslataikat megosszák egymással.

A FESZ XIX. szakmai kongresszusát Harkányban tartották szeptember 20-22 között. A szövetség meghívására részt vett és felszólalt Vízvári László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság Ápolásügyi Osztály vezetője és Orsós Zsolt, a Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság Fogyatékosságügyi Főosztály vezetője. Dr. Horváth Ildikó, az Emmi egészségügyért felelős államtitkára 2019. július 16-án a minisztériumba hívta össze az érintett szervezetek képviselőit, és ott munkacsoport felállítását kezdeményezte a gyógyászati segédeszközrendszer felülvizsgálata érdekében. Két hónap elteltével, a megtorpant egyeztetések folytatódtak, a felek kifejthették álláspontjukat.

Mindezt jelentős előre lépésnek ítélték meg a résztvevők, mivel a finanszírozási rendszer átalakítása évek óta húzódik, a szakma és a betegszervezetek által megfogalmazott javaslatokat pedig a jelenlegi és az előző kormányzati ciklusokban nem vették figyelembe a költségvetés tervezésekor. Az ágazat annak ellenére került válságba, hogy évről évre emelkedett a gyógyászati segédeszközök kormányzati támogatása, idén 70 milliárd forint, a jövő évi, 2020-as költségvetésben pedig már 73,8 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

A segédeszközök támogatására fordított költségvetési források növekedése elsősorban az igénybe vevők számának emelkedésével magyarázható. Magyarországon több mint egymillió ember szorul időszakosan vagy állandóan gyógyászati segédeszközökre a mindennapi élete során. Az utóbbi tíz évben a 70 év felettiek köre folyamatosan bővült és a 90 év feletti felhasználók száma megduplázódott. Az idősödő társadalom mellett a technológiai fejlődés is kikényszeríti a gyógyászati segédeszközökre fordított támogatási összeg emelkedését.

A költségek további növekedése várható. A támogatás mértéke és szerkezete jelenlegi formában nem lesz fenntartható. Megújított szakmai irányelveken, finanszírozási protokollokon, felülvizsgált indikációkon alapuló finanszírozással, valamint a forgalmazók szorosabb elszámolási és szakmai ellenőrzésével biztosítható csak a jövőben a kassza egyensúlyban tartása”, hangoztatta dr. Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke a FESZ XIX. kongresszusán.

(forrás: Forgalmazók az Egészségért Szövetség)
hirdetés

Könyveink