hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kritikus helyzetben az ortopédcipő-készítés

Több ezer fő munkája, több mint 100 hazai kis- és középvállalkozás léte és évi 132 ezer beteg ellátása került kritikus helyzetbe Magyarországon, írja a hvg.hu.

Többségben pár főnek munkát adó, több mint 100 hazai kis- és mikrovállalkozás készít itthon ortopéd cipőket. Az elmúlt 10 évben azonban a hatóságilag rögzített árakon kénytelenek dolgozni, miközben a költségeik megtöbbszöröződtek: drasztikusan drágult az alapanyag, emelkedett a minimálbér és romlott a forint – mindez mostanra olyan szintet ért el, hogy az ortopédcipő-készítőknél tarthatatlanná vált a helyzet.

Ortopéd cipőre szükség van minden olyan esetben, amikor bármilyen ok miatt nem tud bolti cipőt hordani a beteg: ennek oka a lúdtalpon és a bütykön túl a születési rendellenesség, a bénult vagy baleset miatt deformálódott és neuropátiás diabéteszes láb is lehet. Továbbá a protézisbeültetés után, törésből vagy balesetből eredő végtaghossz-különbségek miatt is ortopéd cipőre van szükség. Ez a lakosság 1,5 százalékát érinti, jelenleg Magyarországon úgy 132 ezer betegnek – főleg időseknek és mozgássérülteknek – van szükségük speciális gyógycipőre. Sokaknak az ortopéd cipő biztosítja azt, hogy nem szorulnak kerekesszékbe, illetve hogy még gondoskodni tudnak magukról.

2005-ben alakították át a közgyógyellátás rendszerét, ami magával hozta azt is, hogy az ortopédcipő-készítők becslései alapján drasztikusan csökkent a korábban szociális és egészségügyi alapon gyógyszerekhez és gyógyászati segédeszközökhöz ingyenesen hozzájutók száma – így pedig jelentős megrendelőállományt veszítettek el ők is. „A korábbi jogosultaknak csak körülbelül 10 százaléka tudja kiváltani a gyógycipőt, és ez a változás pont azokat az időseket sújtotta, akik nem tudnak a 70 ezer forintos nyugdíjukból 20 ezer forintot cipőre költeni” – mondta egy Pest megyei cégvezető.

A jövőre bevezetendő szigorúbb, központi EU-s rendelet alapján az MDR-minősítést becslések szerint az ortopédcipő-készítő kkv-k 70 százaléka nem tudná bevezetni. A NEAK tájékoztása szerint jelenleg is folynak az egyeztetések  a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerének felülvizsgálatával kapcsolatban, melyen minden érintett fél képviselteti magát.

A teljes cikk

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink