hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Emelkedik a gyógyászati segédeszközök támogatása

Tovább emelkedik a gyógyászati segédeszközök támogatása, jövőre már 73,8 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára szombaton.

Horváth Ildikó elmondta, a kormány 2010 óta, 10 év alatt több mint kétharmadával, 68 százalékkal emeli a gyógyászati segédeszközök támogatásának költségvetési keretét. Mindez azt jelenti, hogy a 9 évvel ezelőtti 44 milliárd forint helyett idén 70 milliárd forint, a jövő évi, 2020-as költségvetésben pedig már 73,8 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Közölte: a jövő évi emeléssel a 2010-es 44 milliárd forinthoz képest 29,8 milliárd forinttal nő a gyógyászati segédeszközök támogatására rendelkezésre álló keret.

Horváth Ildikó emlékeztetett arra: az elmúlt kilenc év során a kormány kiemelt figyelmet fordított a gyógyászati segédeszközt használók, arra szoruló, valamely átmeneti vagy végleges egészségkárosodással, fogyatékossággal élők érdekeire. Ezért is döntött már 2013. január 1-jével arról, hogy a legmagasabb támogatási kategóriába sorolt gyógyászati eszközök közül jelentős számú a legalacsonyabb, 5 százalékos áfakulcs alá kerül. Mint hozzátette: a kormány nemcsak a többlépcsős béremeléssel és az intézmények további fejlesztésével támogatja az egészségügyet, hanem olyan intézkedésekkel is, mint a járóbeteg-ellátásban rendelt gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök támogatására fordítható keretek (költségvetési előirányzatok) növelése.

Az OECD adatai szerint az egy főre jutó egészségügyi kiadások reálértéken számolva 2003 és 2009 között egyedül Magyarországon csökkentek az egész OECD-ben, míg  2010 és 2016 között a hetedik legmagasabb ütemű növekedéssel emelkedtek hazánkban. A 2020-as költségvetésben már 770 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint a 2010-es költségvetésben, mondta az Emmi államtitkára.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink