hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Újraélesztik a 2007-es szabályt

Július elsejétől élesíti a kormány az új ellátási rendet, de a betegek szabad mozgását a rendszerben januárig bizonyosan nem korlátozzák – írja  a nol.hu.

A lap megemlékezik arról, hogy a kormány a Semmelweis-tervvel eredetileg teljesen megakadályozta volna, hogy a betegek a térséghatárokon átlépve kezeltethessék magukat, de az eddig elkészült részletszabályokban ennek alig van nyoma.

Az új struktúrában az eredeti tervek szerint az előre tervezett beavatkozásokat mindenki a területileg illetékes kórházban vehette volna igénybe. Ezzel szemben a gyakorlatban bárhol megtörténhet majd a kezelés, ahol fogadják az illetőt – aminek az lehet a gátja, hogy a „körzeten kívüliek” ellátására a kórház nem kap keretet.

Így a jogalkotók szerint egy régi szabály lehet az egyik fő eleme az új rendnek, az ami szerint – 2007 óta – részleges térítési díjat kell fizetni a szabad intézményválasztásért. Az összeg az egészségbiztosító által a szolgáltatónak fizetendő díj 30 százaléka, legfeljebb 100 ezer forint lehet. Az elmúlt öt évben mindössze egyszer volt példa arra, hogy ezt a pénzt valamely intézményben elkérték volna a betegtől – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink