hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Júliustól talán okosabbak lesznek a betegek

Nincsen még kész az új beutalási rend és függőben vannak a kórházigazgatói pályáztatások, amik a betegek bizonytalanságát növelik. Az új kórházi minimumfeltételek ráadásul csak szeptembertől lehetnek hatályosak – írja a hvg.hu.

Az orvosi beutalók felhasználhatóságát eddig semmi sem korlátozta, de a Magyar Közlönyben április 27-én megjelent rendelet szerint július elsejétől megváltozik az orvosi beutalók érvényessége is: innentől legfeljebb három hónapig lesznek érvényesek. Utalnak arra is, hogy a beteg csak ott vehetne igénybe orvosi ellátást, ahová a beutalója szól. Ha valaki mégis más intézményt választana, akkor a jogszabály szerint az olyan, mintha nem lenne beutalója. Azaz, vagy csak térítés ellenében veheti igénybe az ellátást, vagy a szakrendelő akár vissza is utasíthatja a kezelését – emlékeztet a hvg.hu.

Budapest kivételezett helyzetben van, ott nagy valószínűséggel nem tudják korlátozni a betegek mozgását, de vidéken ez okozhat problémát – véli Mihályi Péter egészségügyi közgazdász, az előző kormány egészségügyi reformjának egyik kidolgozója. Szerinte a fővárost nem igazán lehet a regionális szemléletbe belehelyezni, „nem lehet ugyanis megtiltani egy budapesti betegnek azt, hogy a Duna túlpartjára menjen gyógyulni, ha azt szeretne”.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a struktúraátalakítás és a funkcióváltás közvetlenül nem érinti majd a betegeket, „ha ugyanis az a kérdés, hogy érdemes-e plusz tíz kilométert utazni azért, hogy jobb és biztonságosabb ellátást kapjunk, akkor a válasz egyértelműen igen”. Azt azonban Rácz is elismerte: a kulcs az új beutalási rendben lesz.

Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász emlékeztetett: az eddigi törvények is lehetővé tették, hogy a beutalási rendtől való eltérés esetén az intézményekben térítési díjat szedjenek. „A térségi elv erősítésének közvetlenül nincsen köze az államosításhoz, a betegutak rendezését a centralizáció nélkül is meg lehetett volna lépni, nagy valószínűséggel azonban később a teljesítményvolumen-korlátot is ehhez akarják majd szabni, azaz elképzelhető egy finanszírozási újraelosztás a rendszerben”.

Mihályi szerint egyébként az államosításból közvetlenül nem sokat fognak érezni a betegek, ám abból, hogy például a kórházigazgatók nem érzik magukat biztonságban és nincsenek meg a betegutak sem, „annyit biztosan éreznek, hogy mindenki bizonytalan. Nem mernek felvenni, de elküldeni sem beteget, nem mernek hosszú távú döntést hozni az intézményekben.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink