hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Újabb tízmilliárd megy kórházi adósságrendezésre

A korábban gazdasági társaságként működő állami kórházak adósságainak rendezésére 9,5 milliárd forintot fordít a kormány – közölte a tárca.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy a felhasználható összeget egyebek mellett a 2013. április 1-jén fennálló hitel-, kölcsön-, faktorszerződések, kezességek, garanciavállalások, illetve a szerződésben kapott, legalább 365 nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés és a még ki nem fizetett ellenérték rendezésére, váltó, továbbá hitelviszonyt megtestesítő értékpapír kiváltására, valamint pénzügyi lízing fedezeteként kell biztosítani.

Felidézték, hogy a 2012-es átvétel után kizárólagos állami tulajdonba került, de még gazdasági társasági formában működő kórházak 2013. április 1-jétől költségvetési intézményként működnek tovább.  Az államtitkárság megjegyezte: az intézmények működését nagymértékben nehezítette az adósságok törlesztése, amely probléma végleges megoldása a költségvetési törvény e módosítása által lehetővé válik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink