2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Újabb sztrájk fenyeget Szlovákiában

Az orvosok tömeges felmondását megszervező orvosszakszervezet (LOZ) szombaton újra sztrájkkészültséget hirdetett, mivel úgy látja, veszélyben a kormánnyal kötött memorandum elfogadása.

„Nyugtalanító, hogy egyes kormány- és parlamenti politikusok kétségbe vonják a memorandumot" – mondta Marián Kollár, a szakszervezet elnöke.

A sztrájkkészültség az LOZ közlése szerint a pácienseket nem érinti, és egészen addig tart, amíg a memorandumban foglaltak – egyebek mellett az orvosok bérének emelése – nem teljesülnek. A szakszervezet most arra szólította fel a kormányt és a parlamentet, haladéktalanul teljesítsék az általuk vállaltakat. A követelések között szerepelt a kórházak részvénytársasággá alakításának leállítása is. „Ez ugyanolyan fontos számunkra, mint a bérkövetelés" – mondta Kollár.

Katarína Zollerová, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint a kormány az Iveta Radicová miniszterelnök által aláírt memorandummal összhangban jár el. „Az LOZ-nek abba kellene hagyni a betegek folyamatos traumatizálását, és azon dolgozni, hogy az orvos-beteg bizalmi viszonyt újra helyre tudja állítani. A minisztérium elvárja, hogy az LOZ megkezdi a memorandumban foglaltak teljesítését, valamint korrupcióellenes intézkedéscsomagot és etikai kódexet dolgoz ki" – tette hozzá.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink