hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

MOSZ: a kormányok az erőből értenek

Készek és elszántak vagyunk akciónk kiteljesítésére – írja állásfoglalásában Dr. Bélteczki János, a MOSZ vezetője.

A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a szlovákai orvosmozgalom Magyarországra érvényesíthető tanulságairól tett közzé állásfoglalást. Ebből idézünk részleteket:

„Az akció tanulságai mind szakszervezetünk, mind a magyar kormány számára egyértelműek. Testközelből élhette meg a politikai elit, mit jelent az egészségügyi ellátórendszer megbénulása. Ennek felelősségét egyértelműen a politika viseli, ez át nem hárítható. Az egészségügyben zajló objektív folyamatok - finanszírozás elégtelensége, annak csökkentése változatlan ellátási csomag fenntartása mellett, növekvő migráció - elszenvedői és nem okozói az egészségügy munkavállalói. Erre rá kell tudnunk ébreszteni a lakosságot, tudnunk kell magunk mellé állítani őket.

Már a szlovák történések kezdeti szakaszában felmerült a magyarországi esmények hasonló formába öntése. A rendelkezésre álló cseh tapasztalatok alapján a Rezidensszövetség és a MOSZ gondosan megtervezte a felmondó nyilatkozatok gyűjtésével kapcsolatos lépéseket, s többszöri egyeztetést követően belevágott az akcióba. Ennek oroszlánrészét az első szakaszban a rezidensek képviselői végezték, ez kétségbevonhatatlan tény.

A MOSZ az infrastrukturális és logisztikai hátteret biztosította, megteremtve a hazai és külföldi szolidaritási-szövetségesi hátteret. Munkahelyi aktivistáink a rezidensek országjárása során a MOK helyi vezetőivel összefogva segítették a minél több nyilatkozat összegyűjtését, a MOK választások során támogattuk fiatal kollégáink küldötté választását.

Megállapodtunk a Rezidensszövetséggel abban, hogy a rezidenskorból kinövő aktív tagjai szakszervezetünk tagjaivá válhatnak, szakszervezetünk pedig vállalja a belépő de a Rezidensszövetségben tevékenykedő aktivisták indokolt költségeinek részbeni átvállalását, így jutottak el a Rezidensszövetség képviselői az Európai Szakorvosjelöltek Szövetségének Munkaértekezletére, ahol ügyes fellépéssel újabb szövetségeseket szereztek. Mindeközben a MOK a rendelkezésére álló eszközökkel minden megnyilvánulásával támogatta szövetségeinket.

Decemberben a MOSZ aktív szerepet játszik a mozgósításban sok tagunk, munkahelyi vezetőnk, aktivistánk adta le felmondó nyilatkozatát, több mint ezer szakorvos nyilatkozata várja az aktiválást. Közben megkezdtük az önkéntes túlmunka visszautasítását bejelentő nyilatkozatok munkáltatókhoz történő eljuttatását, s készek és elszántak vagyunk akciónk kiteljesítésére.

Jóllehet a kormány hozzáállása a szlovákiai események és háttér lobby tevékenység hatására némileg változott, a kormányzati kommunikációt még jelenleg is a gazdasági krízishelyzetre való hivatkozásokból levezetett türelemre intés dominálja.

Ismerve a 2012-es költségvetési sarokszámait, nem vagyunk optimisták. A nemzetközi tapasztalatok megerősítik azt, hogy a kormányok csak az erődemonstráció hatására változtatnak a társadalmi elosztórendszerekkel kapcsolatos álláspontjukon. Ennek az erődemonstrációnak szükséges mértékben erősnek, de semmiképpen sem eltúlzottnak kell lenni. Úgy véljük, hogy az ehhez szükséges szakértelmet szakszervezetünk az utóbbi néhány évben megszerezte. S, hogy ez ténylegesen így van-e eldöntik az előttünk álló hetek.

hirdetés

Könyveink