hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Újabb siker a gyógyítás „háborújában”

Tovább javultak a koraszülöttek életben maradási esélyei annak az uniós beruházásnak a következtében, amelyet hivatalosan hétfőn adtak át a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) koraszülött intenzív centrumában (PIC).

A gyógyítás sem más, mint egy háború, amelyet mindennap folytatnak az életért. A kérdés az, vajon sikerül-e megvetni a lábukat a legkisebbeknek az élet partjain, azaz sikeres lesz-e az „ő partraszállásuk”. A gondolat és a kérdésfelvetés Hende Csaba honvédelmi minisztertől származik, aki Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárral maga is részt vett a több mint 112 millió forintos vissza nem térítendő uniós forrásból a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) koraszülött intenzív centrumában (PIC) az egyik legújabb létesítmény átadásán.

2007-ben az Állami Egészségügyi Központ (majd MH EK) megalakulásakor a volt MÁV kórház épületében alakították ki a kor építészetileg és infrastrukturálisan is egyik legkorszerűbb 12 ágyas magyar koraszülött intenzív osztályát. 2012-ben a GYEMSZI által leosztott területi ellátási kötelezettség szerint az MH EK Szülészet-Nőgyógyászat és PIC osztálya az észak-közép-magyarországi térség mintegy 1,4 millió lakosának perinatális (vagyis szülés/születés körüli) 3-as, azaz legmagasabb progresszivitási szintjét látja el. Mindez több mint 13 000 szülést, 1100 koraszülöttet, mintegy 1000 PIC-es fekvőbeteg ellátási esetet, és csaknem kétszáz 1500 gramm alatti születési súlyú koraszülöttet jelent. A térségi egyeztető-oktató tevékenységgel néhány hónap alatt elérték, hogy a térség összes szülészetén a fenyegető koraszüléseknél a szteroid profilaxis és a tokolitikus terápia is meghatározott, egységes protokollok szerint működjön – az országban egyedülálló módon.
A PIC 12 ágyának a 2014-es szakmai szintre való fejlesztéséhez nyújtott segítséget a KMOP-4.3.1/B-11-2011-0003 Európai uniós pályázata; további 2 ágy műszerezettségét saját erőből oldották meg.

Mint azt Nádor Csaba, a PIC részlegvezető főorvosa egyebek között elmondta: az intézmény PIC-osztályán átlagosan évente 230-270 kis súlyú koraszülöttet látnak el, közülük körülbelül nyolcvan kicsi születik 1500 gramm alatti súllyal. Az intézményben Demeter János osztályvezető főorvossal hosszabb ideje dolgoznak egy térségi perinatális ellátási modell kialakításán, amelyet – a kórházak közötti együttműködés, a betegutak jobb szervezése és a gyermekellátással kapcsolatos szakmai protokollok egyeztetése érdekében – felajánlanak a többi hasonló intézménynek is. Terveik között szerepel, hogy további hat ággyal bővítik a most rendelkezésre álló 14 ágyas, legmagasabb szintű ellátást nyújtani képes kapacitásukat.

Az  átadás alkalmából Zombor Gábor újfent emlékeztetett: jelenleg mintegy 330-340 milliárd forint értékben zajlik uniós kórházfejlesztés az országban, amire az elmúlt évtizedekben nem volt példa. S bár a főváros és a közép-magyarországi régió a direktíva szabályai alapján nem részesülhet e forrásokból, vannak lehetőségek a fejlesztésre ezen a területen is. A Honvédkórház mellett jó példa erre a Semmelweis Egyetemhez kapcsolódó Korányi projekt, amelynek eredményeképpen új sürgősségi centrum jöhet létre a régióban, s hasonló nagy ívű tervek alakulnak a budai oldalon is.

Az államtitkár egy héten belül a második alkalommal vett részt PIC-átadáson a fővárosban; csütörtökön a fővárosi Szent János Kórházban adták át az uniós támogatással megvalósuló centrumot.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink