hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Új véralvadásgátló – a megelőző terápia fontossága

Biztonság és komfort: ez a két leglényegesebb tulajdonság, amely az új véralvadásgátló gyógyszert jellemzi. Bucsi László, a Magyar Ortopédiai Társaság elnöke szerint nem is egy gyógyszerről van szó, hanem kettőről. Ugyan a két különböző gyógyszergyár által készített tabletta már legalább egy éve kapható nálunk is, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) csak június elsejétől támogatja. A kilencven százalékos támogatás igen sokat jelent a betegeknek.

– Milyen betegségek esetén van különös jelentősége az új véralvadásgátló szereknek?

Az ortopédiai csípő- és térdprotézis műtéten átesett betegek mélyvénás trombózist megelőző gyógyszeres kezelése egyre nagyobb figyelmet kap. A lakosság elöregedésével egyre több, artrózisban szenvedő idős beteg szorul ízületpótló protézis műtétre, sőt újabban már a fiatalabb korosztály körében is gyakoriak az ilyen típusú beavatkozások szerte a világon. Magyarországon az utóbbi évben hozzávetőlegesen 15 ezer beteg esett át csípő- vagy térdprotézis műtéten. E beavatkozások után a vénás tromboembólia kialakulásának veszélye kiugróan magas, gyógyszeres megelőzés nélkül a betegek 60 százaléka is érintett lehet. Ez a beavatkozást követő első két hétben a legnagyobb és leggyakoribb kockázat, amely a betegek kórházi elbocsátását követően is megmarad egy ideig. Ezért van nagy jelentősége a megelőző terápiának – magyarázza Bucsi László.

Véralvadásgátlót korábban is kaptak a betegek.

– Ez valóban így van, az ortopédiai nagyműtétek után a mélyvénás trombózisokat injekció formájában adott véralvadásgátlókkal előztük meg. Ezt az injekciót 35 napig kellett alkalmazni, a betegek otthonukba hazatérve saját maguk injekciózták magukat. Az új készítmény nagy előnye, hogy szájon át szedhető, napi egyszeri adagolású, ami maximális kényelmet nyújt a betegnek, nem korlátozza mindennapi életvitelében, élelmiszerekkel egyáltalán nem, más gyógyszerekkel pedig csak igen ritkán lép kölcsönhatásba, nem kell a véralvadás mértékét rendszeresen ellenőrizni, és a beteg nem szorul külső segítségre a gyógyszer alkalmazása során. A véralvadási folyamatban központi szerepet játszó enzim gátlásával ható készítménnyel a betegek életminősége és komfortérzete mindenképpen javul. Esetenként súlyos, halálos kimenetelű szövődmények elkerülésére is alkalmas, tehát mindenféle szempontból optimális a beteg számára.


– A véralvadásgátlás más műtéteknél is igen fontos, nem csak ortopédiai területen.

– Így van, de első körben a társadalombiztosítás csak az ortopédiai beavatkozások esetében nyújt támogatást az amúgy drága gyógyszerre. Egyéb műtétek ilyen jellegű kockázatai továbbra is a hagyományos injekciós módszerrel védhetők ki.

Leopold Györgyi
a szerző cikkei

(forrás: MTI-Press)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés