hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Új trend a magyar magánegészségügyben

A kockázatközösség előbb-utóbb kialakul a magánfinanszírozott fekvőbeteg-ellátásban is, véli  a Portfolio-nak adott interjúban Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítás, ügyfél- és állomány területekért felelős igazgatósági tagja.

(...) A magánfinanszírozott betegekért folytatott versenybe egyre inkább beszállnak az állami és/vagy alapítványi finanszírozású intézmények is. Milyen a biztosító viszonya ezekhez a trendekhez, kinyílhatnak ezzel más terápiás területek, komplexebb beavatkozások, ha már az állami infrastruktúra rendelkezésre áll?

A magán-egészségbiztosítás szempontjából nekünk a magán szó arra vonatkozik, hogy a finanszírozás magán. Hogy ki nyújtja az ellátást, irreleváns. Ha tudom teljes mértékben finanszírozni, ez lehet egy magántulajdonú intézmény vagy egy állami tulajdonú, vagy éppen alapítványi. A fekvőbeteg-ellátás esetén élénkíti a versenyt az új szereplők megjelenése, ezen a téren nincs is akkora lefedettség az országban, mint a járóbeteg-ellátásban. Ahhoz, hogy egy szélesebb körű szolgáltatási portfóliót tudjunk kínálni, szükség van arra, hogy a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények kínálatát bővítsük. Az ügyfélnek is az a fontos, hogy megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást kapjon, amit mi teljes egészében tudunk finanszírozni. Ha ez összeáll, az mindenkinek jó. Egyúttal többletbevételhez jutnak azok az intézmények, amelyek részben vagy egészben állami fenntartásúak. Mellette pedig el tudjuk látni a biztosítottakat.

Ez egy frissen kibontakozó trend az egészségbiztosítói piacon?

Most teszi meg a piac az első lépéseket ebben a tekintetben. A kórházi ellátás már most is megjelenik a legtöbb, biztosítók által kínált prémium csomagban, azonban ezek sokkal drágábbak, az ügyfelek kisebb része választja. A nemzetközi példák viszont azt mutatják, hogy ez a terület erősödni fog. A biztosítók szerepe sokkal nagyobb nemzetközi szinten a fekvőbeteg-ellátásban, ahol kockázatközösséget tudnak építeni, és egy drágább beavatkozást könnyebben meg tudnak finanszírozni. Ebben viszont idehaza még nagyon gyerekcipőben járunk. (...)

Mekkora ezen a téren a verseny a kínálati oldalon, képes több klinika magasabb komplexitású ellátást bevállalni, vagy ott még nem tart a piac?

Vannak olyan ellátások, amikre több partner is alkalmas, és vannak, amikre nem. Ezt minden esetben megnézzük. A másik a lefedettség, hogy hol tudok magánkórházi ellátást nyújtani, hol működik az állami kórház, és keressük az állami fenntartású, de magánfinanszírozásra lehetőséget adó intézményeket is. Közülük volt, akivel már szerződtünk is vagy folyamatban van a szerződés Budapesten például a Semmelweis Egészségügyi Kft. a partnerünk. (...)

A teljes beszélgetést ITT olvashatja

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink