hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Új műtők a debreceni Transzplantációs Centrumban

Két új transzplantációs műtőt kap a közeljövőben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) Transzplantációs Centruma, a műtőket kifejezetten élődonoros átültetésekhez alakítják ki - közölte Asztalos László, az intézmény vezetője pénteken.

A szakember a centrum fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett tudományos szimpóziumot megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: kettős ünnepről beszélhetnek, hiszen a műtők kialakítását célzó sikeres pályázatuk is jelentős mérföldkő.

A centrumban alig másfél éve végezték el az első élődonoros veseátültetést, amelynek lényege, hogy a szerv eltávolítása és a beültetés között rövid idő telik el. Mivel a vesét így nem kell tartósító oldatban tárolni, a beteg túlélési esélyei javulnak és az új szerv életképessége 20-30 százalékkal is nőhe. Az élődonoros transzplantációk adják a legjobb eredményeket, így a debreceni centrumban is sokkal hatékonyabb gyógyító munka folyhat a jövőben.

A szakember a centrum fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett tudományos szimpóziumot megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: kettős ünnepről beszélhetnek, hiszen a műtők kialakítását célzó sikeres pályázatuk is jelentős mérföldkő. A Transzplantációs Centrum múltjáról szólva elmondta: az 1980-as évek végén a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek számának növekedése tette szükségessé a vesepótló kezelések számának növelését. Debrecenben 1988-ban kezdték meg a halottból nyert szervdonációkat. Ezt követően indult el a centrum megszervezése, ahol az első veseátültetést 1991 nyarán végezték el.

Az intézményben az elmúlt húsz évben 779 veseátültetés történt, jelenleg 452 beteget gondoznak – emelte ki Asztalos László, aki szerint az élődonoros transzplantációk adják a legjobb eredményeket, így a debreceni centrumban is sokkal hatékonyabb gyógyító munka folyhat a jövőben.

A Transzplantációs Centrum múltjáról szólva elmondta: az 1980-as évek végén a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek számának növekedése tette szükségessé a vesepótló kezelések számának növelését. Debrecenben 1988-ban kezdték meg a halottból nyert szervdonációkat. Ezt követően indult el a centrum megszervezése, ahol az első veseátültetést 1991 nyarán végezték el. Az intézményben az elmúlt húsz évben 779 veseátültetés történt, jelenleg 452 beteget gondoznak.

(forrás: DEOEC)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés