hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Megelőzhető a vesetranszplantáció utáni diabétesz

A veseátültetés utáni egy év során a betegek mintegy 30 százalékában cukorbetegség alakul ki. Ez a magas arány azonban rövidesen csökkenni fog.

A Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatócsoportja felfedezte, hogy ha a transzplantációt követően preventív terápiaként inzulint adnak a betegeknek, ez drasztikusan csökkenti a diabétesz kialakulásának arányát.

A betegek közvetlenül az átültetés után kapták az inzulint, mielőtt még kialakult volna bennük diabétesz. Az eljárás újdonsága abban áll, hogy nem diabetikusoknak adunk inzulint, azaz megelőző kezelést alkalmazunk” – magyarázza dr. Marcus Säemann, a Nefrológiai és Dialízis Osztály munkatársa. Az eljárás rendkívül sikeresnek bizonyult: abban a 25 betegben, akiket a transzplantáció után három hónapon át inzulinnal kezeltek, a cukorbetegség kockázata mintegy 75 százalékkal csökkent. A kontrollcsoportban, akik ilyen kezelést nem kaptak, a személyek több mint 45 százalékában diabétesz lépett fel a transzplantációt követő egy év alatt. Dr. Manfred Hecking, a vizsgálat szupervízora szenzációsnak nevezte az eredményt.

Már az első eredmények olyan nemzetközi figyelmet váltottak ki, hogy a Michigani Egyetem a Bécsi Egyetem kooperációs partnereként vesz részt majd a további vizsgálatokban. 2011 végétől multicentrikus vizsgálatot fognak végezni. amelyet az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) szponzorál. A három-öt éves európai vizsgálatot számos országban dr. Säemann és dr. Hecking fogja koordinálni.

A vesetranszplantációt követően kialakuló diabéteszt elsősorban az operációval járó stressz okozza, valamint a kezdetben nagy adagban alkalmazott immunszupprenszánsok, amelyek az akut kilökődést védik ki. Ha diabétesz alakul ki, ez jelentősen csökkenti a beteg várható élettartamát, rontja életminőségét, sőt, a transzplantátum élettartamát is megrövidíti. Mindeddig a diabétesznek ezt a formáját nem tudták kivédeni vagy hatékonyan kezelni. A mostani vizsgálat nagyon jelentős előrehaladás ezen a területen.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés