hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Ép veséjét távolították el az daganatos helyett

Daganatos veséje helyett az egészségeset távolították el az egyik betegnek a varsói Onkológiai Centrumban, amelynek igazgatóját azonnali hatállyal felmentette az egészségügyi miniszterhelyettes.

A fatális tévedés múlt hétfőn történt, de csak több mint egy hét múlva, kedden adott róla hírt a lengyel sajtó. A műtétet követő napon, kedden derült ki, hogy a kioperált vese egészséges, nincs rajta daganat. Szerdán lemondott Andrzej Cichocki, a sebészeti osztály osztályvezető főorvosa. Közölte, hogy felelősséget érez a történtekért, mert a műtét előtt nem ellenőrizték a beteg teljes dokumentációját - írta a Gazeta Wyborcza című napilap.

A műtétet végző sebészt szabadságolták. A főorvos szerint tapasztalt sebészről van szó. A beteg kilétét nem hozták nyilvánosságra. Azt remélik, hogy sikerül eltávolítani a daganatot megmaradt veséjéről, és nem lesz szükség veseátültetésre.

A varsói Onkológiai Centrumban évente 1500 műtétet végeznek, és eddig nem követtek el ilyen hibát. Az osztályvezető főorvos szerint a betegek értékelik az itteni munkát, jelenleg 130-an várnak műtétre, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban 12 sebészeti ágyat megszüntettek. Az intézmény az egészségügyi minisztérium fennhatósága alá tartozik.

Csütörtökön Andrzej Wlodarczyk miniszterhelyettes felmondott a centrum igazgatójának, Maciej Krzakowski professzornak. A felmondás okaként több hiányosságot jelölt meg, köztük az intézmény romló pénzügyi helyzetét, szervezési problémákat, a szükséges létszámcsökkentés elmaradását. A kórház arra számít, hogy nagy összegű kártérítést kell fizetnie a tévedésért a betegnek. Ha ezt a biztosítás nem fedezi, kénytelen lesz a tartalékokhoz nyúlni. A tárca közölte, hogy szakértői csoportot állít fel, amelynek feladata lesz a kórház szerkezetátalakítása. Elbocsátások is lesznek, mert a tárca szerint a kórház indokolatlanul sok, 2700 alkalmazottat foglalkoztat.

Egy korábbi cikkünkben tudósítottunk arról,hogy  Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett adatokból az derült ki, hogy évente többen  halnak meg orvosi hibáktól, a betegségek kezelésével kapcsolatos fertőzésektől, mint repülő balesetektől. "Az orvosi ellátás magas kockázattal jár, mivel a modern orvosi ellátás gyorsléptékű, nagy feszültséggel kísért környezetben zajlik, ahol sok ember vesz részt, rengeteg bonyolult technológiát alkalmazva - fejtegette Lian Donaldson, a WHO betegbiztonsági képviselője.

Kapcsolódó cikkeink között pedig további közelmúltbéli orvosi műhibákról olvashat.

(forrás: MTI/MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink