hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Új gén a rákgyógyítás célkeresztjében

A p53 génről eddig is tudtuk, hogy fontos szerepet játszik a rákbetegség kivédésében, svéd kutatók azonban most egy olyan új gén fedeztek fel, amely a már ismert p53 gén aktivitását szabályozza.

Régi felismerés, hogy a p53 gén mutációja – mely a rosszindulatú daganatok közel felében mutatható ki – szükséges a ráksejtek túléléséhez, ezért nem meglepő, hogy mind maga a gén, mind pedig annak módosulásai hosszú ideje a rákkutatás középpontjában állnak.
A svéd Karolinska Intézet kutatói által most azonosított, Wrap53-nak keresztelt új gén jelenléte összefüggésben áll az antisense RNS keletkezésével, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy DNS-károsodás esetén elegendő mennyiségű p53 protein keletkezzen.
A tudományos újdonságról hírt adó Molecular Cell című lapban a kutatás egyik résztvevője úgy fogalmaz, hogy a Wrap53 károsodása indirekt módon közrehathat a rosszindulatú daganatok kifejlődésében, ezért a legkorszerűbb rákellenes terápiás módszerek célpontja lehet a jövőben.
A most felismert gént megcélzó kezelések nemcsak azokban az esetekben lehetnek eredményesek, melyekben egyértelműen igazolható a p53 mutációjának megléte, hanem a rosszindulatú tumorok csaknem felét kitevő többi daganatnál is. Utóbbiak esetében ugyanis nem mutatható ki ugyan a p53 módosulása, de feltételezik, hogy a gén inaktivált formában van jelen – a legfrissebb adatok fényében éppen azért, mert a Wrap53 módosulása folytán nem termelődik p53 protein.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink