hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Új eszköz a cukorbetegség kezelésére

Május elsejével új gyógyszert fogadott be az egészségpénztár (OEP) a 2-es típusú diabétesz kezelésére.

A készítmény előrelépést jelenthet azon betegek számára, akiknél a jelenlegi kezelés nem biztosít megfelelő vércukorszintet, vagy vese-, illetve májkárosodás miatt korlátozott a választható terápiák köre.

Az OEP által májustól befogadott új, DPP4-gátló jelentős könnyebbséget jelent mind a 2-es típusú cukorbetegek, mind pedig az orvosaik számára.  Ez - a DPP4-gátlók többi képviselőjével ellentétben - javarészt változatlan formában ürül az epével, a bélcsatornán keresztül, ezért beszűkült vese- vagy májműködésű felnőttek esetében sincs szükség adagjának módosítására. Mindenkinek azonos, napi egyszeri dózisban adható.

A klinikai vizsgálatok igazolták, hogy alkalmazásával jelentős, akár 1,2% HbA1c csökkenés érhető el. A vizsgálati eredmények azt is alátámasztották, hogy a hatékony vércukorszint-csökkentés mellett a betegeknél nem lépett fel súlygyarapodás, nem növekedett a hipoglikémia veszélye, és a készítmény cardiovascularis szempontból is biztonságosnak bizonyult.

Ma Magyarországon mintegy 1,1 millió ember szenved cukorbetegségben, vagy a glukóztolerancia zavarának valamely korábbi stádiumában, akiknek közel fele nem is tud betegségéről. Az érintettek 90%-a 2-es típusú diabéteszben szenved, amely általában felnőttkorban alakul ki.

(forrás: Well PR)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés