hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.
hirdetés

Új egészségügyi szakmai irányelvet adott ki a BM

Az új irányelv a májátültetés indikációs köréről, a várólistára kerüléshez szükséges kivizsgálásról, a májátültetés műtéti, és gyógyszeres kezelési gyakorlatáról, valamint a májtranszplantált betegek gondozásáról, és rehabilitációjáról rendelkezik.

Az egészségügyi szakmai irányelvet a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkársága koordinálásával az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantáció Tagozata készítette.

Jelen egészségügyi szakmai irányelv a magyarországi májtraszplantációra váró, akut vagy krónikus májbetegségben szenvedő, illetve májtranszplantált populáció ellátására vonatkozik.

A májtranszplantáció lehetőségéről a betegek és hozzátartozóik a belgyógyász vagy gyermekgyógyász, a sebész, valamint az aneszteziológus és intezívterápiás szakorvosoktól, illetve tájékoztató anyagokból szereznek ismeretet. A májtranszplanátcióban való részvétel feltétele, hogy a beteget időben referálják a gondozó orvosok a várólista bizottságnak.

Az új immunszuppresszív gyógyszereknek és prezervációs oldatok alkalmazásának, a sebészeti technikák fejlődésének, valamint a transzplantációt követő szövődmények korai felismerésének és kezelésének köszönhetően a májátültetésben részesült betegek hosszabb ideig élnek a műtét után és a klinikusok számára az immunszuppresszív terápia közvetlen és közvetett mellékhatásai mellett is a jó hosszútávú eredmények elérése jelenti a legfőbb feladatot. Ehhez a munkához elengedhetetlen egy korszerű, átfogó, hepato-transzplantológiával foglalkozó egészségügyi szakmai irányelv megléte.

Jelen egészségügyi szakmai irányelv célja, hogy az érintett betegcsoport ellátásában résztvevő egészségügyi dolgozók részére a legújabb bizonyítékokra épülő ajánlások álljanak rendelkezésre.

Az irányelv ITT érhető el.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés