hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Megjelent a "kórházpedagógiai" szakmai irányelv

A köznevelés-irányítás a szakmai szervezetek széles körben történő bevonásával kidolgozta a tartósan beteg, hosszabb időn keresztül kórházban vagy otthon gyógyuló gyermekek iskolai nevelésére-oktatására vonatkozó szakmai irányelveket.

A hétköznapi nyelvben "kórházpedagógia" néven ismert tevékenység jogi státusza harmonizációt, a tevékenység szakmai megsegítést igényelt. Mindezek miatt hozott létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkársága egy munkacsoportot a tartós gyógykezelés alatt álló gyermekek, tanulók köznevelési ellátása tárgyában, mely munkacsoport három éve kezdte meg működését. A munkacsoport javaslatokat fogalmazott meg, majd ezek alapján a jogszabályok az elmúlt két évben számos ponton módosultak. A módosítások szabályozzák az ellátás köznevelési rendszertani helyét, az ellátás szereplőit és tartalmát, valamint a köznevelési és az egészségügyi intézmény kapcsolatát, az ellátásba kerülés rendjét, a pedagógusok munkavégzését, az ellátáshoz szükséges eszközök biztosítását, a tanuló jogviszonyát, tanulmányainak értékelését és az adatvédelmi kérdéseket.

 A hosszú szakmai munka eredményeképpen elkészült a tartós gyógykezelés alatt állók köznevelési ellátására vonatkozó szakmai irányelve, amely meghatározza a fő szakmai irányvonalakat, valamint tartalmazza az ellátás teljes folyamatát, protokollját, részletes gyakorlati útmutatót nyújt a pedagógusok, az egészségügyi alkalmazottak és az egyéb érintettek számára munkájuk megkönnyítése érdekében.

Az irányelv az Oktatási Hivatal honlapján hozzáférhető, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

(forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, MTI-OS)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés