hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

 

Tumorkereső vérlézer

Forradalmasíthatja a tumorok észlelését a vér felhasználásával készült lézer. A Michigani Egyetem kutatóinak találmányáról az Origó számol be.

A Michigani Egyetem kutatói új találmányukkal nagyban hozzájárulhatnak a daganatos betegségek kimenetelének javításához – írja az Origó. Az új vérlézer ugyanis rengeteget segíthet abban, hogy egyszerűen, fájdalommentesen, mindössze rövid lézeres átvilágítással megállapíthassák az orvosok, hogy  pontosan hol található tumor a szervezetben.

Az orvostudományban egyébként is használatos indocianin zöld festékkel kísérleteztek, de hamar rájöttek, hogy ennek fényereje vajmi kevés hatékony lézer létrehozásához. Először akkor sikerült használható eredményeket elérni, amikor vérrel keverték a festéket - ez, egy hagyományos lézerrel együtt használva már adott annyi fényt, hogy valóban hatékonynak nevezhessék. A lézerhez elegendő fény úgy keletkezett, hogy a festékmolekulák hozzákötődnek a vérplazma fehérjéihez.

A kutatás következő lépése az lesz, hogy a tudósok biztonságossá teszik a lézert az emberi szervezeten történő használatra is - ezzel ugyanis lehetővé válna, hogy gyorsan, egyszerűen szkenneljük a testet tumorok és hasonló elváltozások kereséséhez. Az egyik lehetséges megoldásként a szövetbe fecskendezett arany nanorészecskékre gondoltak, amelyek szépen, biztonságosan visszaverhetnék a fényt a testen belül.

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink