hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Túlsúly mint rákkockázat

Egy átfogó amerikai mérés szerint a a daganatos betegségek 40 százaléka kapcsolatba hozható a páciens túlsúlyával – írja a hvg.hu.

A túlsúly a kutatások szerint 13 ráktípus kockázatát növeli meg, köztük a nyelőcső, a pajzsmirigy, a posztmenopauzális mell, az epehólyag, a gyomor, a máj, a hasnyálmirigy, a vese, a petefészkek, a méh, a vastagbél és a végbél daganatos megbetegedésének rizikóját – közölte kedden az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) vezetője, Brenda Fitzgerald a hvg.hu szerint.

A CDC jelentése megállapította, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek rákos megbetegedéseinek aránya nő, holott az új rákos esetek általános aránya a '90-es évek óta csökken. A vastagbélrák az egyetlen olyan túlsúllyal összefüggésbe hozható rák, amelynek esetszáma 2005 és 2014 között – főként a szűréseknek köszönhetően – 23 százalékkal csökkent. A túlsúllyal összefüggésbe hozható többi daganatos betegség előfordulása az említett évtized alatt 7 százalékkal nőtt.

A jelentés szerint a 2014-ben diagnosztizált 630 ezer rákos eset mintegy kétharmada az 50 és 74 év közötti korcsoportban fordult elő. A rákkal diagnosztizált nők közül 55 százalék volt túlsúlyos, míg a férfiak közül 24 százalék.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés