2024. május. 10., péntek - Ármin, Pálma.
hirdetés

Trópusi betegségeket gyógyítottak Kenyában

A „mesebeli” Afrikában szerzett élményeiket, tapasztalataikat osztották meg egymással azok az orvosok, szakképzett ápolók, akik a hétvégén Sióagárdon találkoztak – írja a TEOL.

Az Afrika utak szervezője, dr. Ternák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem orvosi karának professzora. Korábban Szekszárdon, a Balassa kórház fertőző osztályának vezetőjeként dolgozott, a rendszerváltás után pedig négy esztendőn át a megyeszékhely és körzete országgyűlési képviselője is volt.

– Sajátos körülmények között, "éles bevetésen" sajátították el a trópusi betegségek felismerését segítő tanfolyam tudnivalóit, miközben gyógyító munkát is végeztek – mondja a TEOL-nak. Az ott szerzett, különleges ismeretanyag egyáltalán nem afféle egzotikum: hiszen Magyarországon is egyre több, a forró égöv alatt szerzett, avagy onnan érkező betegséggel találkozhatunk. Ezért is fontos, hogy közel húsz év után ismét lehet szakvizsgázni nálunk trópusi betegségekből. A mienkhez hasonló, intenzív képzés világszerte ritkaságszámba megy. Egyetlenegy létezik ezen kívül, de az nem Afrikát, hanem Dél-Amerikát, Perut érinti.

Dr. Kovács Beáta két alkalommal is járt Eldoretben. Úgy fogalmazott, hogy számára egyaránt feltárult Afrika félelmetes, illetve varázslatos arca.

– A közbiztonság, ahogy arról tudomásom is volt, gyenge lábakon áll Kenyában – mesélte a pécsi kórház fertőző osztályának orvosa. – Több ismerősömet is kirabolták, amikor hazafelé tartott a repülőtérről. Betörtek abba a házba is, ahol laktam. A helybeliek barátságosak, szívesen keresik a kapcsolatot az európaiakkal. Igaz, nem ritkán abban a reményben, hogy a szerintük gazdag fehér emberek révén anyagi előnyökhöz juthatnak. Ez az érem egyik oldala. A másik oldalt a természet szinte leírhatatlan szépsége jelenti. Nem véletlen, hogy a semmi és a nyomor közepén magas kerítéssel körbevett, őrökkel védett szállodák és éttermek emelkednek.

hirdetés

Könyveink