hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Tovább nő a kórházak adóssága

Az orvostechnikai eszközöket gyártó cégeknek 10-15 milliárd, a gyógyszerbeszállítóknak 8-10 milliárd, a teljes beszállítói körnek összesen nagyjából 40-50 milliárd forinttal tartoznak jelenleg is a kórházak – tudta meg a Világgazdaság.

Az összeg az elmúlt időszakban sem csökkent, sőt még növekedett is, miután a megyi és a fővárosi intézmények államosítása miatt gyakorlatilag leállt a számlafizetés – írja a lap.

Az MTI által is idézett cikkben a bankszámlák megszüntetésével járó technikai nehézségeket mára talán már sikerült áthidalni, erre utal legalábbis, hogy elindultak a kifizetések. Az egyik legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő cég, a Hungaropharma vezérigazgatója, Feller Antal szerint csak az elmúlt egy hónapban 10 százalékkal növekedett a kórházaknak a céggel szembeni tartozásállománya, amely milliárdos nagyságrendű.

Hasonló növekedést volt kénytelen elszenvedni a többi kórházi beszállító is, annak ellenére, hogy két lépcsőben is kaptak pluszpénzt a kórházak a múlt év végén az Egészségbiztosítási Alapból: 25 milliárd forintot kifejezetten adósságaik rendezésére, 15 milliárdot pedig címkézetlenül, de erre a célra is felhasználhatóan. A Honvédkórház – lejárt számlái kifizetésére - külön határozatban 6 milliárd forinthoz jutott.

Mindez a pénz összesen elegendő is lenne ahhoz, hogy végre egyetlen kórháznak se kelljen lejárt számlákat tolni maga előtt egyik hónapról a másikra, csakhogy az Egészségügyi Államtitkárság az átutalást követően zárolta a 25 milliárd forintot. Csaknem egy hónapot kellett várni arra, hogy a zárolást feloldják, erre csak a napokban kaptak engedélyt az intézmények.

hirdetés

Könyveink