hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Törvényszéki filogenetika: vallanak a vírusok

A törvényszéki orvostan új ága azt használja ki kapcsolatok igazolására, hogy a vírusok változásainak követésével immár kideríthetik a fertőzések terjedésének útját – írja az Origo.

A törvényszéki filogenetikának nevezett eljárás ötvözi a klasszikus evolúciós biológiai gyakorlatot a modern szekvenálási technikával.

Néhány vírus, például a HCV, HIV, influenza rendkívül gyorsan mutálódik. A különböző egyénekből származó vírusminták szekvenálásával, majd a genomjukban található apró különbségek összehasonlításával a kutatók nyomon követhetik az evolúciójukat, és elhelyezhetik őket egy "családfán". "Tulajdonképpen vírusgenealógia, amit csinálunk" – idézik a cikkben Oliver Pybust, az Oxfordi Egyetem hallgatóját.

Az eljárás lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megjósolják annak valószínűségét, mennyire közeli kapcsolatban áll két fertőzés. Mivel a technika állandóan fejlődik, egyre hasznosabb lesz ez az információ, és az utóbbi időben egyre több ügyben használják - akár visszamenőlegesen is - a törvényszéki filogenetikát, amely kezdi elfoglalni méltó helyét az orvosszakértői eljárások között – olvasható az origo.hu-n, mely példaként egy olyan eset bizonyítását idézi, amelyben egy orvos a betegei morfiumadagjából csípkedett le a maga számára, miközben hepatitis C-vel fertőzte meg őket. 

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink