hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Törvénymódosítást kérnek a kamarák

Soron kívüli törvénymódosítást kezdeményezett a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége a kettős kamarai tagság elkerülése érdekében. 

A Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége nem ért egyet azzal, hogy a kötelező regisztráció azon gazdálkodó szervezetekre is kiterjedjen, amelyek az egyes szakmai kamaráknál, mint köztestületeknél tagsághoz, vagy tagságon kívüli névjegyzékhez kötött szakmagyakorlási tevékenységet végeznek. A többi közt ez derül ki abból az Országgyűlés elnökének küldött levélből, amelyben soron kívüli törvénymódosítást kezdeményez a szervezet.

Ezek a vállalkozások szakmai tevékenységüket kizárólag a szakmai kamarai bejegyzéssel rendelkező tagjuk, vagy alkalmazottjuk útján végezhetik, tehát indokolatlan számukra a kettős regisztráció előírása – vélekednek. Levelük szerint a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény (a továbbiakban: Gktv.) módosítását 2011. decemberében önálló képviselői indítvánnyal fogadták el. Ennek értelmében a Gktv. hatálya alá tartozó gazdálkodó szervezeteknek (egyéni és társas vállalkozásoknak) 2012. március 1. napjáig kivétel nélkül regisztrálniuk kell a törvényben meghatározott területi kereskedelmi és iparkamaráknál, függetlenül attól, hogy az érintett egyéni vállalkozók, társas vállalkozások tagjai a szakmai kamaráknál, mint köztestületeknél, kötelező kamarai tagsággal, vagy regisztrációval már rendelkeznek. A kamarai szövetség szerint az előterjesztő egyetlen szakmai kamarával sem vette fel a kapcsolatot, a jogszabály véleményezésére tehát az érintett köztestületeknek lehetőségük nem volt.

Javaslatuk szerint megoldást jelentene, ha – az előterjesztő szándékának megfelelően és a kamarai tagokat nem terhelve szükségtelenül – a fenti kör regisztrációját a saját szakmai kamarájánál, mint köztestületnél lehetne és kellene megtenni, ahogyan az az egyes szakmai kamaráknál (Ügyvédi, Végrehajtói, Közjegyzői, Szabadalmi-Ügyvivői, Könyvvizsgálói, Állatorvosi) már részben vagy egészben törvény által biztosított. E nyilvántartások a szakmai kamaráknál egyéni vállalkozókra nézve teljes körűek, a társas vállalkozások esetében jogszabály-módosítással teljes körűvé tehetők.

A Kövér Lászlóhoz címzett levélben a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény soron kívüli módosítását kérik.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink