hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Tömegével mennek külföldre az orvosok és az ápolók

Egyre több orvos és ápoló hiányzik a kórházakból. Az egyik állásportálon néhány hónap alatt több száz olyan hirdetést adtak fel, melyben orvosokat, ápolókat keresnek a kórházak.

Évről évre többen mennek külföldre. Az RTL Híradó információi szerint tavaly már csaknem 900 orvos és 400 ápoló. A kórházaknak ráadásul júliustól egy új szabály szerint több orvost és nővért kell alkalmazniuk. 
Toldi Gábor, az egyik álláskereső portál igazgatója szerint az elmúlt négy hónapban 50 százalékkal adtak fel több egészségügyi álláshirdetést a kórházak. Osztályvezető főorvosokat, belgyógyászokat, sebészeket és védőnőket is keresnek. Az RTL Híradónak több kórházvezető is azt mondta, hogy egyre jobban megérzik a külföldre menő szakemberek hiányát.
Az egészségügyi engedélyezési hivatal adatai szerint tavaly már csaknem 900 orvos kért külföldi munkához úgynevezett jó hírnév igazolást. Legtöbben, minden második orvos rögtön a diploma után. Sokan mentek külföldre az aneszteziológusok és háziorvosok közül is. Az ápolók között még nagyobb az elvándorlás: egy év alatt megháromszorozódott. 
A kórházaknak ráadásul nyártól új személyi minimum feltételeknek kell megfelelniük, így még több orvosra, ápolóra lesz szükség. Minden tizedik kórházban nincs ehhez elég szakember. A rendelet júliustól lép hatályba, de csak januártól ellenőrzik, így fél évük van a kórházaknak arra, hogy a még hiányzó szakembereket felvegyék.

Évről évre többen mennek külföldre. Az RTL Híradó információi szerint tavaly már csaknem 900 orvos és 400 ápoló. A kórházaknak ráadásul júliustól egy új szabály szerint több orvost és nővért kell alkalmazniuk.

Toldi Gábor, az egyik álláskereső portál igazgatója szerint az elmúlt négy hónapban 50 százalékkal több egészségügyi álláshirdetést adtak fel a kórházak. Osztályvezető főorvosokat, belgyógyászokat, sebészeket és védőnőket is keresnek. Az RTL Híradónak több kórházvezető is azt mondta, hogy egyre jobban megérzik a külföldre menő szakemberek hiányát.

Az egészségügyi engedélyezési hivatal adatai szerint tavaly már csaknem 900 orvos kért külföldi munkához úgynevezett jó hírnév igazolást. Legtöbben, minden második orvos rögtön a diploma után. Sokan mentek külföldre az aneszteziológusok és háziorvosok közül is. Az ápolók körében még nagyobb az elvándorlás: egy év alatt megháromszorozódott.

A kórházaknak ráadásul nyártól új személyi minimumfeltételeknek kell megfelelniük, így még több orvosra, ápolóra lesz szükség. Minden tizedik kórházban nincs ehhez elég szakember. A rendelet júliustól lép hatályba, de csak januártól ellenőrzik, így fél évük van a kórházaknak arra, hogy a még hiányzó szakembereket felvegyék.

hirdetés

Könyveink