hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Egészségpolitika

Több mint tízmilliárdos fejlesztés a kaposvári kórházban

A Kaposi Mór Oktató Kórház komplex fejlesztése 11,13 milliárd forint támogatásban részesül, amelynek révén a fenntartó Somogy megyei önkormányzat önerejével 12,4 milliárd forintos fejlesztés valósul meg a következő három évben – mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter kedden Kaposváron, ahol átadta a támogatásról szóló szerződést a megye vezetőjének, Gelencsér Attilának.

A súlyponti kaposvári kórház a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében nyert támogatást infrastruktúra-fejlesztési céljaira. A komplex kórházfejlesztés fontos eleme lesz a tömbösítés. Az eddig több telephelyen, azon belül több mint tucatnyi pavilonban is folyó gyógyító munka hatékonyságáért egységes szerkezetű járó- és fekvőbeteg ellátórendszer kialakítására kerül sor, 14 elavult épület elbontásával, és egy csaknem 40 ezer négyzetméteres alapterületű korszerű épület megépítésével. A beruházás során műszerbeszerzésre 844,5 millió forintot fordíthat az intézmény.

Székely Tamás hangsúlyozta, hogy a kaposvári kórház egész évben 10 milliárd forintból gazdálkodik és most ennél is nagyobb összeget fordíthat fejlesztésre, ami a több éve tartó, jó előkészítő munkának is köszönhető. Az ország dél-dunántúli régiója az egyik legelmaradottabb mind gazdasági, mind szociális szempontból, ezért a kormányzatnak is felelőssége az esélyegyenlőség megteremtése – tette hozzá.

Gelencsér Attila, Somogy megye közgyűlésének elnöke arról beszélt, hogy miközben ünnepel a megye, rettegnie kell attól, hogy nem tudja majd működtetni a kórházat. Megköszönte mind a miniszternek, mind a kormánynak, hogy Somogy megye 163 éves, súlyponti kórháza ilyen komoly forráshoz jutott, élenjárva országos szinten is a póluskórház programban. Egyben segítségért fordult a miniszterhez a kórház működését jelenleg akadályozó finanszírozási rendszer megváltoztatására.

Repa Imre, a kórház főigazgatója azt mondta, egy nagy álom valósul meg Somogyban úgy, hogy a célért képesek voltak összefogni a megye frakciói pártállástól függetlenül. „Nem lehetne ezt máshol is így csinálni, hogy többre jussunk?” – tette fel a költői kérdést.

Székely Tamás az MTI kérdésére válaszolva kifejtette, egyelőre nem várható változás a kórházak finanszírozásában. A miniszter azt mondta, ő személy szerint nem hisz abban, hogy a kórházak tömegesen csődhelyzetbe kerülnének a jelenlegi finanszírozási rendszerben, hiszen 11 milliárd forinttal nagyobb összeghez jutottak, mint egy évvel korábban, hasonló időszakban. Hozzátette, rövid idő telt el az új finanszírozási rendszer bevezetése óta, és több hónapra is szükség van ahhoz, hogy elégséges információ álljon rendelkezésre annak eldöntésére, valóban szükség van-e a jelenlegi kórházfinanszírozás megváltoztatására.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink