hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Tisztázatlan kérdések Geréb Ágnes körül

Geréb Ágnes okozta egy újszülött halálát 2007-ben – állítják a hatóságok. A szüléseket a kismamák otthonában levezető szülész-nőgyógyász szakorvos, bába szerint viszont ő mindent megtett. A botrány évek óta fel-fellángol körülötte, a döntéshozók azonban képtelenek tisztázni és szabályozni az otthonszülés helyzetét.

A rendőrség kihallgatta Geréb Ágnest egy 2007. őszi otthon szülés ügyében, amikor meghalt az újszülött. A szülésznő a XII. kerületi Alma utca egyik lakásában segédkezett szeptember 15-én, ám a szülés közben komplikáció lépett fel.
A mellette segédkező orvos kihívta a mentőt, akik a Szent János Kórházba szállították a szülő nőt, ám gyermekét már nem tudták megmenteni. A hatóságok halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével gyanúsítják Geréb Ágnest. A nyomozás alapján úgy tűnik: a szülészorvos nem a szakma szabályainak megfelelően próbálta levezetni a szülést.
Ő maga azonban állítja: szabályosan járt el és megtett mindent. „(...) a fej normális megszületése után elakadt a válla, és semmi, de semmi próbálkozással, módszerrel nem tudtuk kisegíteni” – írta akkor közleményében. A babát csak az orvosok tudták kiszabadítani, de újraéleszteni már nem sikerült. Ő és társai többször végiggondolták a történteket, de nem értik, mi volt a baj – közölte a szülésznő.
Tavaly már elkezdődött egy per a szülész-nőgyógyász szakorvos és három társa ellen, foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó, gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A vádlottak egy otthon tervezett ikerszülést akartak levezetni 2003 decemberében, de az egyik gyermek – a szülés közben fellépő komplikációk következtében – oxigénhiányos állapotba került, és agya maradandóan károsodott.
Korábban, 2007. októberében pedig a bíróság jogerősen, három évre eltiltotta Geréb Ágnest a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától, egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetett, foglalkozási szabálysértés miatt.
A jelenleg is féllegálisnak számító otthon szülést jogilag azóta sem szabályozták. A tragédia után két hónappal, 2007 novemberében készült el az egészségügyi tárca szigorú, és a sajtó reakciói szerint következetlen törvénytervezete. E szerint bizonyos feltételek mellett (szakorvos és évtizedes gyakorlattal rendelkező szülésznő jelenléte, ÁNTSZ-előírások és eszközök megléte) választhatná az otthon szülést bármelyik, 35 év alatti kismama.
Bár a tárca 2008 január elejére ígérte, hogy a tervezet hatályba lép, februárban még egyeztetett a szakmai kollégium a civilekkel. Előrelépés nem történt: a tárca, az otthon szülést az anyák és a magzat védelmére való hivatkozással elutasító Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, valamint a szabad választás jogát hangoztató szervezetek nem egyeztek meg. Akkor július elejére jósolták, hogy miniszteri rendelet formájában hatályba lép a szabályozás, de ez is elmaradt.
A Zoom által megkérdezett betegjogász sem tud arról, hogy azóta történt volna bármi az ügyben. A szülész-nőgyógyászként is végzett Martini Jenő szerint nem szerencsés az otthon szülés, hiszen az önrendelkezés addig terjed, amíg más, mások életét nem veszélyezteti. A Geréb-féle javaslatok pedig kockáztatják az anya és a magzat egészségét, arról nem is beszélve, hogy a bába jogai, státusza szintén nincs tisztázva – mondja a jogász.
Az otthon szülés esetében nagyon fontos a kórház közelsége. „Mégsem mondhatjuk azt, hogy a második kerületben élőknek joguk van otthon szülni, míg a Nyírségben élőknek nincs.” Martini Jenő szerint inkább minél több kórházban kellene otthoni körülményeket teremteni a kismamáknak. A magyar egészségügy azonban ezer sebtől vérzik, az otthon szülés pedig finoman szólva nem központi kérdés – summáz a szakértő.
A Népszabadság 2007-es információi szerint évente 5–600 baba jön otthon a világra.

Zoom

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés