hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Thrombocytopenia krónikus májbetegségben

  Célkitűzés
  Az alábbi összefoglaló célkitűzése a krónikus májbetegségben szenvedők thrombocytopeniájának kialakulási mechanizmusával és kezelésével kapcsolatos újabb irodalmi adatok áttekintése.

  Újabb eredmények
  Bár krónikus vírusos májbetegségekben viszonylag gyakran figyelhetők meg thrombocyta- ellenes antitestek, az antitestek szerepe mégis kisebb jelentőségű a thrombocytopenia kialakulásában, és a háttérben zajló májbetegség antivirális kezelése sem befolyásolja érdemben az antitestek prevalenciáját. A májbetegségekhez társuló véralvadási zavarok tanulmányozása során keletkezett eredmények klinikai orientációjú (transzlációs) újraelemzése során kiderült, hogy a koagulációs eltérések javulhatnak a thrombocytopenia kezelésével. A splenectomia és a parciális lépembolizáció napjainkban is a thrombocytopenia terápiás alternatíváját jelentik. Ami az utóbbi módszert illeti, a megfelelő betegválasztás alapvető jelentőségű, és a beavatkozás sikere nagyrészt thrombopoetin-függő mechanizmusokon alapul. A thrombopoetikus aktivitású eltrombopag ígéretes sejtképződést serkentő készítmény, amely biztonságos módon növeli a thrombocyta-számot vírusos májbetegségekben, és lehetővé teszi az antivirális kezelés megkezdését.

  Összegzés
  A májbetegségekhez társuló thrombocytopenia patomechanizmusának jobb megismerése érdekes klinikai következtetésekkel jár. Bár a thrombocytopenia kezelésének újabb lehetőségei igen ígéretesek, mégsem tisztázott, hogy vajon az eltérés korrekciójára irányuló terápia segítséget jelent-e a májbetegségekhez társuló véralvadási zavarok enyhítésében.

  Kulcsszavak
  Krónikus májbetegség, cirrhosis, hepatitis C vírus, hypersplenia, interferon, thrombocyta- ellenes antitest, thrombocytopenia

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Edoardo G. Giannini és Vincenzo Savarino
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés