hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Tavasszal döntenek, ősszel oltanak

A 12-13 éves lányok számára 2014-től az állam biztosítja a HPV vakcinát, csak még azt kell tisztázni, mit is jelent e védőoltás kötelezően ajánlott jellege – írja a PharmaOnline.  

Már megjelent az ÁNTSZ honlapján a HPV vakcina központi beszerzésére vonatkozó tender. A pályázat határideje február 24. A méhnyakrák megelőzése mind a bivalens (HPV 16, 18), mind a kvadrivalens (HPV 6, 11, 16, 18) vakcinával igazolt – így két cég, a GSK, illetve az MSD indulhat a tenderen.

Várhatóan ősszel indul az első állami oltási kampány. A kormányzati kommunikáció eddig azonban nem tért ki arra, hogy valójában mit is jelent a vakcina kötelezően ajánlott jellege. Létezik egyébként ilyen gyakorlat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgáltat praxisában például a Hepatitis B oltás esetében. Ebben az esetben a védőoltást az iskolaorvos ajánlhatja fel – a szülőknek, akiket viszont kizárólag a gyermekeken keresztül érhetnek el; az ÁNTSZ az iskolán keresztül – egy az ellenőrzőbe helyezett betétlapon – kommunikál a szülőkkel. Valószínűleg a HPV esetében is ez lesz majd a járható út. Így az iskolaorvosoknak illetve iskolai védőnőknek egyébként kitüntetett szerep jut majd a HPV elleni védelem megszervezésében, ugyanis kampányoltást kizárólag az iskolaorvos adhat be.

Azt sem tudni, hogy pontosan mennyi védelemre szoruló gyermekkel kell számolni, mivel nincs pontos kimutatás arról, hogy kik kapták meg, s kik nem a néhány településen még mindig zajló önkormányzati akciók során az oltást – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés