hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Tavaly minden harmadik beteg meghalt a magyar intenzív ellátásban

2019-ben 9500-an haltak meg a magyar intenzív osztályokon, 2021-ben 18 ezren, derül ki a 444.hu összeállításából.

2021-ben minden harmadik beteg meghalt a magyar intenzív ellátásban,derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nemrég nyilvánosságra hozott adataiból. 2020-ban, a járvány első évében minden negyedik beteget vesztettek el, 2019-ben, a vírus előtt pedig csak minden ötödiket.

Tavaly 18 ezren, két éve 12 ezren, azelőtt pedig 9500-an haltak meg az intenzív osztályokon, beleértve a fertőzötteket és mindenki mást is. (Fontos lenne külön ismerni a covidosok halálozási arányát, de a kórházakat fenntartó állami hivatal, az Országos Kórházi Főigazgatóság azt állítja, fogalma sincs róla.)

2021-ben 37 intenzív osztályon haladta meg a halálozás a 40 százalékot. Egy évvel korábban 17, azelőtt pedig csak 6 ilyen kórházat lehetett találni.

Nagyon másképp fest a helyzet az ország különböző pontjain. A szabolcsi, a borsodi és a Komárom-Esztergom megyei intenzív osztályokon több mint 50 százalékos volt a halálozás, durván minden második beteg meghalt. Más megyék nagyságrendekkel elmaradtak ettől a szinttől.

Ha összevonjuk a két koronavírusos évet, kiderül, hogy a járvány alatt összességében Szabolcsban és Komárom-Esztergomban volt a legmagasabb az intenzíves halálozás. Itt minden második beteget elvesztettek, ami egyetlen másik megyére sem igaz. A nógrádi és hevesi intenzív osztályok halálozásán nem látszik a járvány hatása, de ennek pusztán az az oka, hogy ezekben a megyékben a felül- és alulteljesítő intézmények kiegyenlítették egymást.

További részletek a 444.hu portálon.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink