hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egyes kórházak intenzív osztályain minden második beteg meghalt

Majdnem minden negyedik beteg meghalt 2020-ban a magyar intenzív osztályokon, összesen 11 700-an, írja a 444.hu.

Egy évvel korábban, amikor még nem volt koronavírus-járvány, minden ötödik embert vesztettek el, összesen 9400-at.

Voltak egészen kiugró megyék is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az 50 százalékot közelítette a halálozási arány 2020-ban, de Komárom-Esztergomban és Pest megyében is meghaladta a 40-et. A járvány előtti utolsó évben sehol sem fordult elő ilyen.

Egyes kórházak intenzív osztályán minden második beteg meghalt.Ilyen a törökbálinti tüdőgyógyintézet, a budapesti Szent Margit Kórház, a ceglédi, a pápai, a nyíregyházi és a tatabányai kórház. (Ebben a statisztikában mindenki szerepel, aki intenzív osztályon halt meg, nemcsak a covidosok. Fontos lenne ismerni a fertőzöttek halálozását is, de mint látni fogjuk, az illetékes állami hivatal bíróság előtt állította, hogy fogalma sincs róla.)

A tatabányai kórház azért is emlékezetes, mert hetekre be kellett zárni, olyan sok dolgozó és beteg kapta el a koronavírust. Müller Cecília tisztifőorvos súlyos hibákat rótt fel az intézménynek 2020 áprilisában, az első járványhullám idején: nem különítették el időben a covidos betegeket, nem használták megfelelően a védőfelszereléseket, többen a tüneteik ellenére is dolgoztak. A kórház azóta leváltott főigazgatója létszámhiányra panaszkodott, de nem kapott helyettesítést.

A Szent Borbálában már 2019-ben is elég magas, 45 százalékos volt az intenzíves halálozási arány. A törökbálinti, a ceglédi és a pápai kórház szintén az élmezőnyben volt a járvány előtt, akárcsak a Szent Margit Kórház.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint általában azokon az intenzív osztályokon haltak meg sokan a járvány első évében, ahol korábban is magas volt a halálozás. Ez fordítva is igaz: a Semmelweis Egyetemen a koronavírus felbukkanása után is tartották a korábbi, jóval alacsonyabb szintet, akárcsak a Honvédban vagy a Péterfyben.

A teljes elemzést a 444.hu közi.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink