2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Támogatják az új uniós egészségügyi program-tervezetet

Többségében támogatásukról biztosították az Európai Unió tagországainak egészségügyi miniszterei pénteki brüsszeli találkozójukon a 2014-2020-as időszakra vonatkozó, új uniós egészségügyi program tervezetét.

Mint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleményéből kiderül, a találkozón Magyarországot képviselő Réthelyi Miklós miniszter is üdvözölte és támogatásáról biztosította az Európai Bizottság Egészség a növekedésért címet viselő javaslatát, egyetértett a megközelítéssel, a javasolt prioritásokkal. Úgy vélte, a javaslat teljes mértékben összhangban van az előző féléves, magyar EU-elnökség során egészségügyi prioritásként kezelt témával, amelyről annak idején Befektetés az egészségügyi rendszerek jövőjébe címmel alakított ki közös álláspontot az uniós miniszteri tanács.

A mintegy félmilliárd eurós összköltségvetésűre tervezett új program egyik fő célja, hogy segítsen fejleszteni és korszerűsíteni a tagországok nemzeti egészségügyi rendszereit. A javaslat megerősíti, hogy mindenkinek egyforma joga van megfelelő egészségügyi ellátáshoz jutni, mégpedig lehetőség szerint minél jobb és biztosabb ellátáshoz. Külön összegeket szán a program az egészséget fenyegető kockázati tényezők csökkentésére, valamint a nemzetközi együttműködésre, beleértve a határokon átnyúló megelőzést és kooperációt is.

John Dalli egészségügyi biztos az ülést záró sajtótájékoztatón kiemelten hangsúlyozta az egészség és a gazdasági növekedés kapcsolatát. Úgy vélte, hogy az utóbbit gyakorlatilag lehetetlen elérni, ha a lakosság nem örvend jó egészségnek. A túlságosan nagy egészségügyi kiadások negatív hatással járhatnak a költségvetésre – tette hozzá.

Dalli utalt arra is, hogy a mostani, első egyeztetésen nem minden EU-tagország értett egyet a javaslat minden elemével, ezért további tárgyalásokra van szükség. Egyes források szerint elsősorban Nagy-Britannia és Hollandia támasztott kifogásokat bizonyos részletekkel kapcsolatban, például azokkal, amelyek az eddiginél nagyobb befolyást biztosítanának az Európai Bizottságnak bizonyos egészségügyi kérdésekben.

A miniszterek pénteken több tanácsi következtetést is elfogadtak, egyebek között a gyermekkori krónikus légzőszervi betegségek megelőzésével, korai diagnosztizálásával és kezelésével kapcsolatban; a gyermekkori kommunikációs zavarok korai felismerésének és kezelésének területén; valamint az Európai Unión belüli egészségügyi szakadék felszámolására vonatkozóan.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink