hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Szükségkasszát kapnak a kórházak

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) 4,5 milliárd forintos vis maior, valamint felújítási, beruházási keretet hozhat létre - az erről szóló, az emberi erőforrások minisztere által kiadott utasítás a keddi Hivatalos Értesítőben jelent meg.

A keretet a GYEMSZI saját bevételéből, valamint kormányhatározatban rögzített egymilliárd forint kötelezettségvállalással nem terhelt maradványból hozzák létre.

A keret felhasználható a GYEMSZI fenntartói irányítása alá tartozó egészségügyi intézmények által használt ingatlanok üzemszerű működésének biztosítására, a rendkívüli helyzetnek minősülő, beavatkozást igénylő felújítási, építési beruházási munkákra, nagy értékű ingóságok beszerzésére, azok meghibásodása esetén pótlására, valamint az intézmények által korábban felhalmozott tartozások, továbbá likviditási problémák kezelésére.

Az utasítás rögzíti, hogy rendkívüli helyzetnek minősül különösen az, ha az intézmény adott éves fejlesztési tervét még nem fogadták el, és a fejlesztés, beruházás további halasztást nem tűr, ha a fejlesztési, beruházási kiadásokra központi finanszírozási forrás még nem áll rendelkezésre, valamint az éves fejlesztési tervet jelentősen meghaladó, vagy az attól eltérő halaszthatatlan munkálatokhoz és eszközbeszerzéshez szükséges rendkívüli forrásigény.

A keretből visszatérítendő, részben visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő támogatás adható. A keret felhasználásáról nyolcfős bizottság dönt, amelynek elnöke a GYEMSZI főigazgatója, tagjai az általa felkért öt fő, valamint az emberi erőforrások minisztere által delegált két fő.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink