hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Szolnokon hajtották végre a világ első sikeres beavatkozását

A világon is igen ritkának mondható beavatkozást végeztek el egy 23 éves kismamán Szolnokon. A hölgynek agyi trombózis következtében egyik pillanatról a másikra lebénult a bal oldala - írja az Új Néplap. A gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően viszont már semmi tünete nincs és a baba is egészséges.

Kapcsolódó cikkek

- A 23 éves, huszonegy hetes állapotos hölgy reggel nyolc óra körül otthon tevékenykedett és hirtelen, egyik pillanatról a másikra lebénult a bal oldala - mondta el a lapnak dr. Pongrácz Endre PhD, a szolnoki Hetényi Géza kórház neurológiai osztályának főorvosa. - Az arca elhúzódott, a bal karja és a bal lába pedig teljesen lebénult. Fél kilenc körül hozták be mentővel a kórházba. Ám rögtön adódott egy probléma. Az ilyen esetet vérrögoldással oldjuk meg. Azonban felmerült a kérdés, hogy elvégezhetjük-e az teljes intravénás vérrögoldást az egész szervezetében, melynek komoly következményei is lehetnek: vérzések, gyermek elhalása, méhbevérzés - mesélte a főorvos.

Dr. Pongrácz Endre a beteg érdekében felvette telefonon a kapcsolatot a debreceni Neurológiai Klinika professzorával, dr. Csiba Lászlóval.

- Tanácsot kértem tőle, hogy miként szokták ezt a beavatkozást végezni - folytatta. - Kiderült Debrecenben nem volt még ilyen esetük, sőt az országban sem akadt még rá példa. A beszélgetés során felmerült, hogy mentőhelikopterrel szállítsuk át a debreceni klinikára, de erről gyorsan letettünk, hisz azzal csak az időt húztuk volna. Ugyanis ezt a kezelést is csak bizonyos időintervallumon belül lehet elvégezni. Végül úgy döntöttünk, hogy próbáljuk meg artérián keresztül beadni a vérrögoldó anyagot. Ezzel a módszerrel sokkal kevesebb gyógyszer kell, mintha vénán keresztül történne a beavatkozás. Így a szövődmények száma is kevesebb - tette hozzá dr. Pongrácz Endre.

A bavatkozást végül dr. Dajka Miklós végezte, annak ellenére vállalta, hogy nem végzett még ilyet.

- Először egy diagnosztikai, katéteres érfestést csináltunk, ami kimutatta az agyban az egyik főverőér elzáródását - kezdte dr. Dajka Miklós. - Erre a gyógyítási lehetőség Magyarországon is adott. Ilyenkor a vérrög oldását vénába adott gyógyszerrel, illetve infúzión keresztül próbálják meg. Ilyenkor csak az a probléma, hogy felhígítódik a hatóanyag és akár vérzések is megindulhatnak. Illetve majdnem biztos, hogy ebben az esetben nagy lett volna a magzati károsodás veszélye. Rögtön felmerült, hogy a babára való tekintettel helyileg fel kell menni katéterrel az agyi érbe és oda kell beadni a hatóanyagot. Viszont erre az országban csak néhány helyen van megfelelő szakember, illetve gyakorlat.

Ám mivel nem lehetett késlekedni, az orvosok haladéktalanul cselekedtek.

- Teljesen az elzáródáshoz vittük a katétert és oda adtuk be az oldóanyagot - folytatta dr. Dajka Miklós. — Ez nem szokványos eljárás. Mi itt nap mint nap végzünk érfestéseket, tágításokat, de a katéter ilyenkor csak az agyhoz menő főág aljában van. Ebben az esetben viszont a katéter már a koponyán belül az agyi érben volt, ami nagyon veszélyes. Beadtuk a betegnek az oldóanyagot, amennyit lehetett, közben tartottuk a kapcsolatot a debreceni professzorral. Később a beteg felemelte a lábát, majd szép lassan a kezét is. Illetve a monitoron láttuk, hogy az elzáródott erek megnyíltak — fűzte hozzá dr. Dajka Miklós.

A teljes cikk az Új Néplap oldalán olvasható.

(forrás: szoljon.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés