hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Színváltoztató kontaktlencsével segíthetnek a cukorbetegeken

A diabéteszesek számára kellemetlen, vagy éppen kifejezetten fájdalmas lehet az állandó vércukorszintmérés, de az Akroni Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új módszert, melynek segítségével tűszúrás vagy vérvétel nélkül azonnal meg lehet állapítani a vércukorszintet – közli a Medipress.

Az Akroni Egyetem kutatói olyan speciális kontaktlencsét fejlesztettek ki, amely képes érzékelni a glükózt, pontosabban a könnyben lévő vércukrot. Amennyiben a cukor nem használódik fel az anyagcsere folyamán, és a elkezd megemelkedni a vércukor szintje, a kontaktlencse érzékeli a változást, és elszíneződéssel jelzi a problémát.

„A kontaktlencse gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint az iskolai kémiaórákról jól ismert lakmuszpapír. A pH-papír is színt változtat attól függően, hogy savas, vagy lúgos kémhatás éri” – magyarázta dr. Jun Hu, az Akroni Egyetem vegyész docense. „Hasonló elvre épül a speciálisan kialakított kontaktlencse működése is: a cukormolekulák úgy viselkednek, mint a protonok egy pH-tesztcsíkon, és a cukorkoncentráció megemelkedésének hatására a lencsékbe ültetett festékanyag megváltoztatja a szem színét” – idézi a docenst a Medipress.

Azonban a cukorbeteg felhasználó nem láthatja a saját szemszínének megváltozását, hacsak nem nézi meg a tükörben, éppen ezért a kutatók olyan okostelefon alkalmazást is kifejlesztettek, amely a szemről készített fénykép alapján képes kiszámolni a lencsében a cukor koncentrációját.

(forrás: Medipress)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés